20 de ani, vârsta considerată potrivită pentru a începe să economisești bani

13
20 de ani, vârsta considerată potrivită pentru a începe să economisești bani
Foto: Horia Gustă

20 de ani e vârsta potrivită pentru a începe să economisești bani, rezultă din studiul cu tema Economisire inteligentă, realizat în luna mai a acestui an de Mercury Research, la inițiativa Asociației Administratorilor de Fonduri din România, organizația profesională, independentă, neguvernamentală a operatorilor din industria organismelor de plasament colectiv din România.

Dominant, subiecții studiului consideră că ar trebui să investească de la 25 de ani; efectiv, încep să investească bani în jurul vârstei de 30 de ani.

Inițiatorii subliniază că „studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ format din 1.241 de persoane active, investitori și non-investitori, din mediul urban, cu vârste cuprinse între 25 și 60 de ani, care obțin lunar venituri de peste 3.500 de lei”.

Obiectivul cercetării l-a constituit analizarea modului „în care văd românii economiile și investițiile, cât de mult cunosc produsele de economisire și investire, cu ce scop investesc dar și care sunt așteptările ori temerile lor atunci când vine vorba despre a pune banii să lucreze pentru ei”.

Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri din România: „Industria de asset management a înregistrat rezultate remarcabile în ultimii doi ani, în ciuda contextului economic dificil, dominat de pandemie și  de efectele negative generate de aceasta în plan social și economic. Într-un astfel de context, Asociația Administratorilor de Fonduri din România și-a propus să înțeleagă ce îi determină pe români să investească, ce produse cunosc mai bine și cum le percep dar și ce îi convinge să acționeze. Cercetarea realizată de Mercury Research ne-a ajutat să înțelegem care sunt așteptările românilor de la produsele pieței noastre și sunt convins că rezultatele acestuia vor fi extrem de utile tuturor membrilor asociației.”

Dintre rezultatele studiului:

– 61% dintre investitorii subiecți care au optat pentru fonduri s-au îndreptat spre fonduri de acțiuni; unu din trei, spre fondurile de obligațiuni, aproape un sfert, fonduri mixte; investiția în fonduri a fost aleasă pentru că „sunt simplu de accesat”, „sunt profitabile” și sigure

– indicatori considerați esențiali în decizia de a investi într-un fond anume – gradul de risc al fondului (declarat de 65% dintre investitorii în fonduri), performanțele fondului în ultimii 1-3 ani (64% dintre investitorii în fonduri)

– acțiunile sunt cel mai cunoscut produs din piață, percepute de participanții la studiu ca „ușor de accesat și profitabile din perspectiva randamentelor”

– obligațiunile sunt considerate „produse pentru începători, pentru că sunt sigure”

– cryptomonedele sunt recunoscute drept cele mai la modă, „percepute ca fiind și cele mai riscante investiții”

– motivele de investire în diferitele instrumente aflate pe piață – pentru un venit suplimentar la pensie, pentru a ajunge să trăiască doar din investiții, fără a mai conta pe veniturile generate de un job

Profilul socio-demografic al persoanelor care dețin produse de investiții, comparativ cu cel al persoanelor care preferă să economisească prin depozite bancare:

– Doi din trei investitori sunt bărbați (61%, față de 51% bărbați în rândul non-investitorilor)

–  Mai mult de un sfert sunt tineri până în 35 de ani (26% au între 25-34 ani, comparativ cu 19% în același interval de vârstă în rândul non-investitorilor)

– Marea lor majoritate are nivel de educație ridicat (91% cu studii  universitare)

– Ponderea investitorilor în categoria persoanelor cu venituri personale mari, peste 8.500 de lei pe lună este dublă față de non-investitori (16% versus 8%)

Cercetarea arată că decizia de a deveni investitor vizează două obiective principale: investitorii vor să obțină un venit suplimentar la pensie și să trăiască exclusiv din investiții. Obiectivele „sunt nuanțate de doi factori importanți: vârsta și veniturile de care dispun. Astfel, în timp ce tinerii care aleg să investească o fac în primul rând pentru a trăi din investiții și a-și achiziționa o casă, jumătate din cei peste 35 de ani se gândesc la investiție ca la o sursă de suplimentare a venitului după ieșirea din activitate. Și ei sunt însă atrași de perspectiva independenței financiare (31-40% dintre intervievați). 22% dintre investitori a optat pentru produsele de investire pentru a le lăsa bani copiilor.

Veniturile influențează și ele obiectivele investițiilor. Astfel, cei cu venituri mai mici sunt mai interesați în a investi pentru a cumpăra o casă sau alte bunuri și pentru a merge în vacanțele mult dorite. La rândul lor, cei cu venituri mai mari vor să investească mai degrabă pentru a nu lăsa economiile să se deprecieze, neavând un obiectiv foarte specific, așa cum au celelalte categorii”.

Metodologia studiului:

  1. Studiul Mercury Research a fost realizat pe baza chestionarelor aplicate pe 1.241 de respondenți, dintre care 611 sunt sau au fost investitori, iar 630 sunt non-investitori. Persoanele care au răspuns la această cercetare au vârste între 25 și 60 de ani, locuiesc în orașe cu peste 50.000 de locuitori și au venituri personale lunare de peste 3.500 de lei.
  2. Investitorii sunt definiți ca acele persoane care dețin sau au deținut în ultimii 10 ani oricare dintre produsele de investiții (acțiuni, CFD-uri, obligațiuni, unități la fonduri de investiții, cryptomonede), în timp ce non-investitorii nu dețin și nu au deținut în ultimii 10 ani cel puțin un produs de investiții.
  3. Marja de eroare luată în calcul de studiu: ± 4.0%