Achiziții de carte pentru biblioteci cu bani de la autoritățile locale

60
Achiziții de carte pentru biblioteci cu bani de la autoritățile locale
Foto: Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai din Oradea

Bibliotecile publice încep să fie dotate cu cărți noi, apariții la zi de pe piața editorială. Multe investiții în acest sens sunt datorate susținerii orientate în direcția educației și culturii de către administrații locale și județene. Un exemplu ne parvine din județul Bihor.

Consiliul Județean Bihor a alocat bani de două ori în cursul anului 2022 pentru achiziționarea de cărți de către Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai din Oradea, distribuite bibliotecilor publice din mediul rural și din mediul urban din județ: în vară, 40.000 de lei, sumă cu care au fost achiziționate 1.100 de volume, iar spre sfârșitul anului, 160.000 de lei, cu care au mai fost cumpărate 5.000 de cărți.

După cum anunță biblioteca județeană, sunt primele achiziții după niște zeci de ani, într-o diversitate de autori care merge „de la Franz Kafka la Mircea Cărtărescu, de la Andrei Pleșu la Kurt Vonnegut, de la Caragiale la Shakespeare”. O parte consistentă a achizițiilor actuale o reprezintă cărțile de literatură pentru copii, scrise de autori români și de autori străini, cărți apărute la edituri de referință în domeniu.

Deschidere și mai mare către iubitorii lecturii

În tot județul Bihor, funcționează, în acest moment, 33 de biblioteci: opt biblioteci urbane și 25 de biblioteci rurale. Bibliotecile se află în administrarea primăriilor și sunt coordonate din punct de vedere metodologic de Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai din Oradea.

Acțiunile de dotare a bibliotecilor de la nivel local are la bază adevărul reiterat de Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai din Oradea, potrivit căreia, „nu există educație în lipsa lecturii și nici lectură, în absența cărților”.

Directoarea bibliotecii bihorene, Ancuța Șchiop, subliniază: „Proiectul nu este nici pe departe încheiat. În anii care urmează sperăm într-o și mai mare deschidere către iubitorii lecturii din județ. Achizițiile de carte vor continua, având certitudinea că fondurile alocate acestui act educativ fundamental – întâlnirea cu literatura și lumea ideilor – vor fi din ce în ce mai mari.”

Detalii: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/premiera-peste-6000-de-carti-noi-au-fost-cumparate-pentru-bibliotecile-publice-din-bihor-175848.html