Acțiuni de responsabilitate generală pentru educație rutieră

14
Acțiuni de responsabilitate generală pentru educație rutieră
Foto: Guvernul României

„Educație pentru Siguranță“ este genericul conferinței organizate de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Guvernului României a astăzi, împreună cu Asociația pentru Educație Dezvoltare și Implicarea Tineretului (EDIT).

Numărul mare al victimelor accidentelor rutiere impune dezvoltarea educației pentru siguranță la nivelul elevilor, ca și la nivelul adulților, educatori și părinți.

Borbély László, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României: „România a raportat în 2021 cea mai mare rată din UE a numărului deceselor cauzate de accidente rutiere, 93 la un milion. Aducem din nou în atenția publică importanța educației pentru siguranța rutieră și pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă din Agenda 2030, în special în rândul tinerilor, în contextul în care foarte mulți din aceștia sunt implicați în accidente rutiere. Programul România în Siguranță al Asociației EDIT, pe care l-am lansat tot la guvern anul trecut, s-a concretizat în workshop-uri de educație rutieră și de prim-ajutor în toată țara, instruirea și formarea cadrelor didactice, dotarea a 5 licee cu manechine de prim-ajutor, treceri de pietoni și multe alte demersuri extrem de utile pentru siguranța rutieră. Trebuie să continuăm în același ritm și încurajez creșterea colaborării la nivel interinstituțional. Este un subiect care ne afectează pe toți. Suntem cu toții participanți la trafic și avem responsabilitatea de a ne auto-educa permanent“.

Dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne: „Implicarea societății în acest domeniu este foarte importantă și consider că proiectele vor avea un impact major. Trebuie să îi învățăm pe elevi, școlari și pre-școlari măcar să sune la 112 dar și să acorde primul ajutor. Toți pot salva vieți.“

La reuniunea de la sediul guvernului participat: dr. Raed Arafat – secretar de stat al Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu – secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Sorin Ion – secretar de stat în Ministerul Educației, Gabor Sandor – secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Radu Mihaiu – primarul sectorului 2, Titi Aur – expert siguranța rutieră, Academia Titi Aur, reprezentanți ai autorităților publice cu competențe în domeniu, ai mediului asociativ și ai mediului privat.

Un proiect derulat de Asociația EDIT în această perioadă este „Ora de educație rutieră la școală și liceu“, care își propune să ajungă la 10.000 de beneficiari direcți în a doua parte a anului în curs.

Detalii: https://tribunainvatamantului.ro/masuri-pentru-siguranta-elevilor-si-profesorilor/