Acțiuni pentru mediu în folosul generațiilor următoare

45

Acțiuni pentru mediu în folosul generațiilor următoare

Problemele de mediu care îngrijorează în cea mai mare măsură populația la noi sunt defrișările (37%; probabil, tăierile ilegale din pădure în general, pentru că defrișarea e o acțiune excepțională, localizată, de radere a vegetației pe o suprafață foarte mare), încălzirea globală (34%), calitatea aerului (31%), schimbările climatice (29%), poluarea apei (29%), poluarea solului (24%), gestionarea deșeurilor (23%), epuizarea resurselor naturale (16%).

Datele procentuale reprezintă ponderile respondenților îngrijorați de problemele respective într-un studiu internațional realizat în luna iunie de Ipsos pentru ING Bank, inclusiv în România, pe un eșantion de 1000 de persoane.

Educație și conștientizare

Studiul arată că o treime dintre cei chestionați „se așteaptă ca instituțiile financiare să educe și să crească nivelul de conștientizare în rândul angajaților, clienților și al altor persoane implicate în ceea ce privește cauzele de mediu. Aproape un sfert se așteaptă ca acestea să susțină cauzele de mediu prin intermediul organizațiilor non-guvernamentale (ONG-uri) sau al fundațiilor caritabile”.

Christoph Promberger, director executiv, Fundația Conservation Carpathia: „Pe lângă criza climatică, ne confruntăm și cu o criză a biodiversității. Protejarea pădurilor și crearea de parcuri naționale pot rezolva ambele crize, motiv pentru care Uniunea Europeană a cerut statelor membre să protejeze 10% din suprafața totală a terenurilor.”

Alexandra Maier, manager sustenabilitate, ING: „Pe măsură ce problemele legate de mediu se acutizează, urgența de a acționa va crește pentru toți jucătorii din societate. Este important să luăm atitudine cât mai repede tocmai pentru a limita pe cât posibil aceste efecte și să ne implicăm la toate nivelurile. Pentru companii, o strategie de sustenabilitate trebuie să aibă în vedere măcar 3 teme de mediu (1) propriile operațiuni (2) felul în care îți ajuți clienții să se orienteze în această direcție și (3) contribuția pe care o aduci în societate prin ceea ce știi să faci sau prin susținerea inițiativelor de impact ale partenerilor sociali. E absolut normal să nu funcționeze perfect în prima etapă, cred foarte tare în abordarea «nu avem nevoie de o mână de oameni care să facă lucrurile perfect. Avem nevoie de un milion care să facă lucrurile imperfect, dar să înceapă». Așadar, important este să existe progres.”

Mihai Zotta, director de conservare, Fundația Conservation Carpathia: „Simțim pe pielea noastră schimbările climei, iar anomaliile de temperatură, incendiile de păduri, seceta sunt o constantă pentru lumea în care trăim cu toții. Sunt multe motive de îngrijorare, dar sunt și mai multe motive de a face lucruri. Pe de o parte avem nevoie să conservăm resursele naturale existente, iar crearea de parcuri naționale este un prim pas, pe de altă parte avem nevoie să identificăm și să extindem zonele care pot fi reîmpădurite. Efectele le vor resimți generațiile următoare, însă este important ca acum să se acționeze.”

Strângere de fonduri pentru reconstrucție ecologică

Aproape jumătate dintre subiecții studiului donează deja ori intenționează să doneze. Dintre ei, 20% spun că vor să se implice, însă nu știu cum. Adresându-se persoanelor care doresc să se implice într-o cauză de mediu, ING Bank și Fundația Conservation Carpathia anunță că „derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reconstrucția ecologică din zone tăiate în Munții Făgăraș. Cei ce vor să contribuie pot dona direct din aplicația Home’Bank (în cazul cliențillor ING) sau prin transfer bancar către Fundația Conservation Carpathia, IBAN: RO16RNCB0061114278450048. Fondurile vor contribui la recrearea de ecosisteme naturale mai rezistente la impactul schimbărilor climatice, prin găsirea speciilor celor mai potrivite pentru replantare. Acest proces are nevoie de documentare, personal specializat, lucrări de pregătirea a solului, respectiv creșterea și pregătirea puieților în pepinierele proprii, folosind semințe locale și fără a interveni cu pesticide sau alte substanțe chimice. Totodată, reconstrucția ecologică oferă oportunități de muncă pentru localnici, pentru ca aceștia să nu mai fie nevoiți să trăiască din tăierea de lemne”.

Detalii:

Pentru persoanele care doresc să se implice într-o cauză de mediu, ING Bank şi Fundaţia Conservation Carpathia derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reconstrucţia ecologică din zone tăiate în Munţii Făgăraş: https://ing.ro/lp/parculnationalfagaras?utm_source=ing.ro&utm_medium=articol