Allen Coliban, primarul Brașovului: „Educația, unul dintre primele trei domenii puternic finanțate în bugetul local”

100

Allen Coliban, primarul Brașovului: „Educația, unul dintre primele trei domenii puternic finanțate în bugetul local”

Școala în centrul comunității locale nu trebuie să rămână doar o vorbă din acelea care dă bine să fie repetate, mai ales în campanii electorale. Școala chiar este necesar să se regăsească între preocupările de bază ale autorităților, în primul rând pentru că din școală pornesc oamenii de mâine ai locului și cei care-i vor duce faima în lume, apoi pentru că școala poate să fie sursă autorizată de idei și soluții pentru binele comun, tot așa cum școala are rol civilizator pentru indivizi și pentru comunitate. Despre locul școlii în comunitate și despre percepția asupra școlii ne vorbește Allen Coliban, primarul Brașvului, oraș emblematic pentru tradițiile școlii românești

Domnule primar, care sunt în acest moment problemele presante ale școlilor brașovene din perspectiva și în sarcina primăriei?

Rolul primăriei în educația preuniversitară este acela de a ne asigura că există condiții decente pentru desfășurarea actului educațional. Una dintre primele decizii pe care le-am luat în calitate de primar al municipiului Brașov a fost să dublez bursele elevilor, de la 100 la 200 de lei. Știu că mulți dintre ei s-au bucurat, deoarece interacționăm destul de des pe Instagram pe teme legate de educație și ascult nemulțumirile pe care elevii le au față de sistemul educațional din România. Deși, cum spuneam, nu este atribuția primăriei să schimbe aceste lucruri, cred că este atribuția unui primar să asculte ceea ce au de zis locuitorii comunității pe care o administrează. Primăria Brașov se asigură că elevii pot ajunge la școală. Acum oferim 14 curse zilnice special pentru elevi și acoperim 100% cheltuielile cu abonamentele RATBV, deci elevii merg gratuit cu transportul public, spre deosebire de alte zone din țară. Pentru bugetul acestui an, am prevăzut alocarea a 27 de milioane de euro prin fonduri europene pentru dotarea claselor din municipiul Brașov cu table interactive și cu videoproiectoare pentru a-i ajuta pe elevi să aibă parte de o experiență de învățare modernă la școală. Acești bani vor merge și către achiziționarea de tablete și laptopuri. Alte 3 milioane de euro sunt prevăzute pentru dotarea sălilor de sport cu echipamentele necesare, iar câteva dintre clădirile liceelor și școlilor Brașovului se află în proces de reabilitare. În bugetul local pe anul 2021, educația este unul dintre cele mai puternic finanțate trei domenii către care facem alocări financiare.

Rămân deschise curțile școlilor în vacanță? Toate? Sunt școli cu teren sintetic, pe care altfel îl închiriază (nu doar copiilor)? Le convine deschiderea aceasta? Ce le spuneți celor care se îngrijorează cine răspunde din unitatea de învățământ dacă se strică ceva sau pățește ceva vreun copil, că doar e-n spațiul unității de învățământ?

Cred că sănătatea copiilor noștri este mult mai importantă decât vreun eventual geam spart; le vom plăti noi dacă va fi nevoie. Pentru a crește nivelul de siguranță, vom deschide curțile școlilor acolo unde există camere video, iar pentru celelalte vom face să existe cât mai curând și vor fi și ele deschise. De asemenea, vor exista patrule ale poliției în zonele terenurilor de sport. Ca om care a făcut sport de mic (schi, baschet, karate), cu cât te apuci mai repede de sport, fie de performanță, fie pentru a-ți umple timpul liber, cu atât ai mai multe șanse să ai succes în acel sport și să te dezvolți armonios și sănătos, prevenind anumite boli. Deschiderea curților școlilor este o măsură pe care o susțin de mulți ani. Acum, că sunt primar, pot să transform această idee în realitate.

Se prefigurează o imagine a școlilor în Brașovul Capitală Verde a României?

Cu siguranță. Când eram de vârsta liceului, făceam cursuri de limba japoneză și studiind despre cultura japonezilor, am rămas plăcut surprins să aflu că nu doar învață despre protejarea mediului și reciclare, ci și pun în practică. Municipiul Brașov este primul oraș din România care se alătura programului ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului), program care se va derula în cele 52 de unități de învățământ din orașul nostru și prevede campanii de informare, plus sprijinirea școlilor să achiziționeze infrastructură necesară colectării selective. Urmează să fim gazda Forumului Orașelor Verzi din România. În cadrul acestui eveniment, îi vom implica pe elevi cât mai mult. Așteptăm proiecte creative de la ei pentru a promova protejarea mediului.

Interviul integral poate fi citit în revista Tribuna Învățământului nr. 18-19/iunie-iulie 2021