Apel din școli: „Guvernanți, salvați educația, salvați România!”

32
Apel din școli: „Guvernanți, salvați educația, salvați România!”
Foto: Monitorul de Galați

Față de situația actuală a sistemului nostru educațional și, mai ales, în perspectiva pe care o arată bugetul adoptat în Parlament, salariații din școli au început o serie de revendicări argumentate cu date concrete și cu trimiteri la realitatea bine cunoscută în domeniu.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a organizat acțiuni revendicative în județele Vaslui, Bistrița-Năsăud, Iași, Arad, Călărași, Timiș, Maramureș, Argeș, Vrancea, Bihor, Sălaj, Bacău, Mehedinți, Galați, Suceava, Dâmbovița, Ialomița, Botoșani.

Maramureș

În contextul protestelor exprimate de personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic din județul Maramureș, profesorul Ioana Petreuș, președintele Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Maramureș, a atras atenția: „Deși sistemul educațional este sectorul de activitate bugetar cu numărul cel mai mare de salariați cu studii superioare, din punct de vedere salarial, el este în continuare «cenușăreasa» salarizării.  Chiar dacă ultima Ordonanță privind măsurile fiscal-bugetare dispune acordarea unei tranșe din Legea salarizării, există categorii de angajați care nu vor primi nimic în plus la salariu pentru că au atins nivelul prevăzut de lege. Sunt încă foarte multe cadre didactice cu salarii anormal de mici, de la debutanți până la cei cu funcții de conducere. Însă, cea mai afectată categorie este cea a personalului nedidactic, care are un salariu net între 1700-2200. De asemenea personalul didactic auxiliar este privat de drepturi specifice de care beneficiază doar anumite categorii de angajați din subordinea Ministerului Educației.

Toate aceste lucruri se întâmpla pe fondul unei scăderi accentuate a puterii de cumpărare, din cauza unei inflații mari și a creșterii prețurilor la utilități și la produsele de larg consum.”

Iași

Membri ai USLIP Iași au organizat un pichet de protest în centrul orașului și i-au adresat un memoriu prefectului județului, în care solicită: „Aplicarea în integralitate a legii salarizării unice; aprobarea regulamentului de sporuri prevăzut de către actele normativ în vigoare și care vizează personalul nedidactic și auxiliar; acordarea deconturilor de navetă pentru personalul nedidactic; elaborarea normativelor pentru personalul nedidactic și auxiliar; plata orelor suplimentare pentru cele doua categorii; indexarea tuturor salariilor din învățământ cu cel puțin 15%, rata inflației.”

Sindicaliștii ieșeni subliniază: „Am solicitat domnului prefect să transmită domnului prim-ministru Nicolae Ciucă, ca în regim de urgență să pună în aplicare angajamentele asumate în discuțiile cu reprezentații federațiilor din învățământ. În caz contrar, ne angajăm că cel puțin 200 salariați din învățământul preuniversitar ieșean, se vor deplasa după 15 ianuarie la sediul Guvernului României.”

Bistrița-Năsăud

Reprezentanți ai Uniunii Județene a Sindicatelor Libere din Învățământ (UJSLI) Bistrița-Năsăud au protestat în centrul municipiului Bistrța. Exprimări desiteză ale nemulțumirii lor s-au regăsit în apelurile etalate, de felul „Guvernanți, salvați educația, salvați România!”; „Școala românească merită mai mult! Alocați 6% din PIB pentru educație!”
O delegație a sindicaliștilor a fost primită de către subprefectul Ioan Zăgrean, căruia i s-a înmânat lista de revendicări, informează Agerpres.

Arad

La Arad, lista revendicărilor pornite din unități de învățământ i-a fost prezentată prefectului județului, cu adresare către guvernanți. Președintele Sindicatului Democratic din Învățământ (SDI) Arad, Dănuț Ieneșescu, a semnalat: „Trebuie să atragem atenția guvernanților că nu mai suportăm să fim mințiți și umiliți. Din nou se vehiculează acea creștere salarială de 10% din ianuarie, când de fapt nu este o creștere salarială ci este aplicarea Legii 153/2017 care trebuia aplicată până în decembrie 2022. Acest lucru nu se întâmplă, ci avem promisiunea că se aplică din ianuarie 2023, adică suntem furați din nou cu încă o lună.”

Botoșani

Liga Sindicatelor din Învățământ (LSI) Botoșani a pichetat sediul prefecturii județului și o delegație a personalului din unități de învățământ a avut un dialog în interiorul instituției cu decidenți de la nivelul județului, revendicările din context local urmând să fie transmise Executivului.

Președintele LSI Botoșani, Liviu Axinte, a subliniat: „Acțiunea noastră urmărește să atragă atenția asupra salariilor incceptabil de mici acordate personalului din învățământ, în special personalului nedidactic, didactic auxiliar și didactic de predare aflat la început de carieră. De asemenea, atragem atenția asupra nemulțumirilor personalului medidactic și didactic auxiliar care nu beneficiază de sporul pentru condiții de muncă de care beneficiază celelalte categorii de bugetari.”

Bihor

În numele colegilor membri ai Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Bihor, Flaviu Zancu a spus la acțiunea de protest de la Oradea: „Deși avem legi care ne sunt favorabile, guvernanții uită să le aplice. Avem legea 153, care nici acum nu este aplicată integral. Astăzi suntem aici pentru colegii noștri din nedidactic, cea mai vitregită categorie socio-profesională din învățământ, pentru că au cele mai mici salarii. Nu se poate ca acești colegi ai noștri să trăiască cu salarii între 1.700 și 2.200 de lei. Este singura categorie de personal din sectorul bugetar unde nu sunt aplicate sporurile de niciun fel. Ei prestează, de cele mai multe ori, ore suplimentare fără să fie plătite. Nu li decontează naveta, deși este cuprins în contractul colectiv de muncă.Trebuie să se împrumute de la bănci ca să poată trăi.

Toată lumea dorește o Românie educată. Dar fără finanțare nu putem să avem o educație de calitate, condiții de muncă foarte bune și colegii noștri plătiți decent.”

Detalii: https://tribunainvatamantului.ro/proteste-ale-salariatilor-din-invatamant-intr-un-context-cat-se-poate-de-tulbure-pentru-educatie/