Bacalaureatul va evalua competențe specifice, nu învățarea mecanică

9
Bacalaureatul va evalua competențe specifice, nu învățarea mecanică
Foto: Guvernul României

În contextul dezbaterilor privind legile din domeniul educațional, ministrul Sorin Cîmpeanu a subliniat că au fost reținute numeroase propuneri, între care aceea de susținere la examenul național de bacalaureat a unei probe distincte de limba și literatura română, inclusiv cu gramatică: „Structura probei de limba română va permite evaluarea competențelor specifice, eliminând accentul pus pe învățarea mecanică. Promovarea examenului național de Bacalaureat va fi condiționată de obținerea mediei 6, pe baza notelor obținute la proba de limba și literatura română și la proba A, care cuprinde discipline din trunchiul comun (matematică, fizică, chimie, biologie, istorie, geografie și științe socio-umane).”

Referindu-se la criticile formulate pe parcursul dezbaterilor, fie în sensul că propunerile din partea participanților nu sunt reținute, fie că, din cauza propunerilor, se tot schimbă proiectele de legi în discuție, ministrul a spus: „Dacă facem dezbateri pe legea educației din care nu reținem niciun fel de propuneri de îmbunătățire, se cheamă că am făcut dezbateri formale. Dacă facem dezbateri deschise și reținem propuneri de îmbunătățire, se cheamă că facem piruete. Vă aduc la cunoștință că în interesul copiilor voi face oricât de multe piruete e nevoie.”

Referitor tot la adoptarea unor reglementări, ministrul Sorin Cîmpeanu a afirmat că prin hotărâre a guvernului va fi aprobată creșterea numărului de posturi în domeniul educației: „Va crește numărul de posturi în educație, pentru că, iată, avem creșe noi, grădinițe noi și pentru că un număr important de creșe a fost preluat de la primării în sistemul de educație. Pentru toate aceste lucruri e nevoie de suplimentarea numărului de posturi. Aceia care întreabă de ce ce e nevoie de suplimentarea numărului de posturi în sistemul bugetar, le răspund în acest fel: pentru ca aceste creșe și grădinițe să fie funcționale. Aceia care nu înțeleg acest lucru pot fi invitați să facă voluntariat, dacă consideră că sunt prea multe posturi în sistemul bugetar. Sigur, trebuie să aibă și calificarea necesară.”

Detalii: https://tribunainvatamantului.ro/tocmeala-in-drum-spre-liceu/