Buget pentru achiziție de cărți de către biblioteci

19
Buget pentru achiziție de cărți de către biblioteci
Foto: Guvernul României

Susținerea cărților de autori români și, în general, a cărților în limba română, cu precădere, adresate elevilor, a fost reiterată de la nivel guvernamental cu ocazia întâlnirii prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă, la Palatul Victoria, cu editori, bibliotecari și personalități culturale. Guvernul informează că „discuțiile au vizat dificultățile cărții românești sau editată în limba română de a ajunge la public, dar și propuneri de soluții prin care lectura să fie încurajată mai ales în rândul copiilor și al tinerilor“.

Nicolae-Ionel Ciucă: „Am avut o întâlnire foarte bună astăzi cu oameni de cultură – academicieni, profesori, editori, bibliotecari, autori de carte românească – și am răspuns cu multă deschidere propunerilor lor. Ne dorim să aducem mai aproape cartea de generațiile tinere și să încurajăm aplecarea lor către lectură, promovând, totodată, autorii români și cărțile în limba română.“

Guvernul anunță că „va susține propunerea Asociației Editorilor de promovare a cărților autorilor români și a scrierilor în limba română, cu precădere către elevi, prin alocarea unui buget dedicat pentru achiziția acestor cărți de către bibliotecile publice, pentru a le pune la dispoziția cititorilor.

De asemenea, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a propus derularea programului O carte pe an pentru fiecare elev, iar Asociația Editorilor din România și-a exprimat disponibilitatea de a-l susține.

Nu în ultimul rând, șeful Executivului a agreat cu editorii, bibliotecarii și autorii de carte participanți la întâlnire asupra unei campanii publice prin care va fi promovată lectura cărților autorilor români și în limba română, cititul aplicat al literaturii clasice și contemporane românești și a celei în limba română“.

La întâlnire au participat ministrul educației, Sorin Cîmpeanu și consilierul de stat Iulian Chifu. Au fost prezenți, ca invitați, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, acad. Nicolae Manolescu, prof. univ. dr. Victor Neumann, Horațiu Mălăele, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, prof. univ. dr. Doina Banciu, avocat Marian Nazat, Adina Rosetti, conf. univ. dr. Răzvan Voncu.

Din partea bibliotecarilor au participat Agnes Terezia Erich și Dragoș Adrian Neagu – președintele Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România; din partea editorilor de carte au participat Ovidiu Enculescu, directorul Editurii RAO, Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociației Editorilor din România (AER), Andrei Niculescu, editor, membru al Consiliului coordonator al AER, Silvia Colfescu, directorul Editurii Vremea, Dan Croitoru, directorul Editurii Polirom, Dan Iacob, directorul Editurii ART.