Cel mai mare program european de educație alimentară care promovează obiceiurile alimentare sănătoase este FOOD – Fighting Obesity through Offer and Demand. Component al programului este barometrul FOOD, care „analizează evoluția atitudinilor și percepțiilor privind un stil de viață sănătos și combaterea risipei alimentare”. A ajuns și în țara noastră, aplicat de grupul Edenred (soluţii de plată cu destinaţii specifice pentru alimentaţie, vacanţă, mobilitate, vouchere etc.)
Din rezultatele și concluziile prezentate, reținem în contextul de față referirile la atitudinea cotidiană față de aparent banala masă de prânz, considerată în iureșul reflexelor dominate de obligații profesionale.
Conf. univ. dr. Corina Zugravu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, medic primar la Institutul Național de Sănătate Publică, face observația că, în ziua de azi, generația tânără comandă mâncare cu larghețe: „În România se poate observa, mai ales în orașele mari și la grupurile de adulți tineri, o tendință crescândă de a consuma alimente pregătite în afara casei, direct în restaurant sau comandate. Această tendință se suprapune cu preocuparea oamenilor pentru a se alimenta mai sănătos, mai echilibrat și, dacă e posibil, mai sustenabil. În acest cadru, INSP consideră inițiativa FOOD ca fiind una pozitivă și sperăm că ea va favoriza alegerile sănătoase în rândul celor care hotărăsc să își utilizeze tichetele de masă în restaurant.”
Apelul (cerință în toată regula) din perspectivă profesionistă, în cunoștință de cauză, de carte și de meserie în domeniu, este de a părăsi calculatorul, masa, locul etc. de lucru și de a mânca undeva ca lumea.
Detalii: https://www.edenred.ro/ro/rezultate-barmetrul-FOOD-alimentatie