Colaborare cu Universitatea Stanford în dezvoltarea laserului de la Măgurele

Foto: ELI-NP  

Universitatea Stanford din SUA, prin laboratorul SLAC, va colabora cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei, pentru participare la dezvoltarea sistemului laser de la Măgurele – The Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics (ELI-NP).

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a anunțat că va fi perfectat un memorandum înaintat în acest sens de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării: Discutăm despre un memorandum care vizează domeniul de cercetare-dezvoltare și aici nu vorbim de orice proiect de cercetare-dezvoltare și vorbim de proiectul continuării și dezvoltării laserului de mare putere de la Măgurele. Au fost nenumărate activități în care am afirmat de fiecare dată cât de mult ne dorim ca cercetarea și dezvoltarea să joace un rol pe măsura relevanței pe care o are în dezvoltarea țării noastre. Ca atare, am stabilit o serie întreagă de proiecte, am asigurat finanțări, astfel încât toate proiectele care vor avea și vor asigura multiplicarea în economie, în practică, a rezultatelor vor continua să beneficieze de întreg sprijinul guvernamental. În sensul acesta, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei va intra într-o colaborare cu un institut de prestigiu internațional, este vorba de Laboratorul SLAC de la Universitatea Stanford. Sunt detalii pe care am să i le solicit domnului ministru Burduja să le prezinte și cred că este un moment foarte important pentru cercetarea și dezvoltarea din România asocierea, de fapt, este asocierea prin formalizarea unei colaborări la acest nivel pentru Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară de la Măgurele, care, din punctul meu de vedere, asigură nu doar finalizarea proiectului, că, practic, prin ceea ce aprobăm astăzi asigurăm continuarea și finalizarea proiectului, ci asigurăm o perspectivă cercetării nu numai la nivel național, ci cercetării la nivel internațional. Discuțiile pe care le-am avut în întâlnirile oficiale cu reprezentanți din alte țări prevăd ca fiind unul dintre marile proiecte de succes asigurate, asumate de România, dar cu reverberație la nivel internațional.”
Ministrul Sebastian Burduja a apreciat că este vorba despre „un acord istoric între IFIN-HH și SLAC, un laborator național din cadrul Departamentului Energiei al Guvernului Statelor Unite, care funcționează și este operat de Universitatea Stanford”.

O recunoaștere a excelenței cercetării românești

Enunțând cele trei dimensiuni ale acordului, ministrul a subliniat: „În primul rând, vorbim de o recunoaștere a excelenței cercetării românești, în special în aceste domenii: accelerarea electronilor și fotonica nucleară și o recunoaștere a potențialului pe care proiectul ELI-NP, laserul de mare putere de la Măgurele îl are la nivel național, cât mai ales internațional; efectiv poate schimba viitorul omenirii prin descoperirile ce se pot face acolo. În al doilea rând, vorbim de o nouă valență a Parteneriatului Strategic România-Statele Unite ale Americii, dincolo de dimensiunea de securitate națională și de cea de dezvoltare economică, a treia componentă a Parteneriatului este cea de cercetare, schimburi academice. Și iată că avem o manifestare prin acest acord între IFIN-HH și Laboratorul SLAC din cadrul Universității Stanford, unul dintre cele mai mari institute de profil din lume. Și nu în ultimul rând și foarte pragmatic, vorbim de cea mai bună perspectivă pentru a finaliza sistemul Gama cu energie variabilă; practic, componenta complementară laserului de mare putere de la Măgurele. Mulțumiri speciale, domnule prim-ministru, pentru tot sprijinul, pentru că au fost șase-șapte luni de discuții și negocieri cu SLAC la Stanford, la universitate, cu Ministerul Energiei, Departamentul Energie din Washington. Mulțumiri și domnului Virgil Popescu și Ministerului Energiei de la noi, Ministerului Afacerilor Externe și domnului ambasador Andrei Muraru și, nu în ultimul rând și important, diasporei noastre științifice. Avem cercetători români la Stanford University (și aș vrea s-o menționez cu mulțumiri speciale pe Sevda Memet), care au stat în contact permanent cu Laboratorul SLAC și au purtat zeci de discuții pentru a concretiza această colaborare și acest memorandum de înțelegere. Mulțumesc foarte mult”.

Detalii: https://tribunainvatamantului.ro/colaborare-stiintifica-istorica-ifin-hh-si-laboratorul-slac-de-la-stanford-semneaza-un-memorandum-de-intelegere-pentru-proiectul-eli-np/

Exit mobile version