Copii victime ale colegilor de școală

9

Copii victime ale colegilor de școală

Trei sferturi dintre copiii din România sunt mulțumiți de viața lor de familie, de locuință, de lucrurile pe care le au, în timp ce aproape un sfert sunt frecvent (unii, tot timpul), îngrijorați în legătură cu banii pe care îi deține familia, arată cercetarea sociologică „Lumea copiilor”, realizată de o echipă de cercetători și studenți de la Școala Doctorală de Sociologie a Universității din Oradea, coordonată de prof. univ. dr. Sergiu Bălțătescu și conf. univ. dr. Claudia Bacter. Studiul face parte din proiectul „Bunăstarea copiilor din România”, finanțat de fundația elevețiană Botnar din Elveția. Întregul proiect a investigat copii din 35 de țări. Eșantionul din România a cuprins 3.296 de copii cu vârste între 8 și 12 ani.

Circa 40% dintre subiecții din România s-au declarat a fi fost supuși în luna aplicării cercetării cel puțin unei experiențe de victimizare la școală: fizică, verbală sau relațională. 14% dintre copiii chestionați au declarat că au fost supuși unor astfel de tratamente de cel puțin trei ori în ultimul an.

Prof. univ. dr. Sergiu Bălțătescu: „Copiii români suferă mai mult de victimizare de către colegi, comparativ cu cei din alte țări. Uneori aceste fapte iau forme grave, precum bullying-ul la școală. Copiii romi, cei cu dizabilități, cei care trăiesc cu un părinte vitreg și cei lăsați în grija altor rude, de părinții care au imigrat, au niveluri de bunăstare semnificativ mai scăzute decât ceilalți. Protejarea acestor copii vulnerabili trebuie să fie în centrul politicilor statului român. Chiar dacă, în situații normale, copiii români au printre cele mai ridicate niveluri de satisfacție și fericire dintre cele 35 de țări incluse în eșantion, date mai recente arată cât de fragilă este această fericire și cât de drastic a fost afectată în pandemie. Deci, prima preocupare ar trebui să fie cea de monitorizare atentă a situației și opiniilor copiilor”.
Detalii: https://www.agerpres.ro/educatie-stiinta/2021/10/06/bihor-40-dintre-copiii-din-romania-au-fost-victimizati-la-scoala-studiu-al-universitatii-oradea–791998