Copiii refugiați din Ucraina, expuși riscului de trafic și exploatare

17
Copiii refugiați din Ucraina, expuși riscului de trafic și exploatare
Foto: Botoșani News

Copiii refugiați din Ucraina sunt expuși unui risc crescut de trafic și exploatare, atrage atenția UNICEF.
O analiză efectată de UNICEF și de Grupul de Coordonare Inter-Agenții împotriva Traficului de Persoane (ICAT) arată că „28% dintre victimele identificate ale traficului de persoane la nivel global sunt copii. În contextul ucrainean, specialiștii în protecția copilului ai UNICEF sunt de părere că copiii ar reprezenta probabil o proporție și mai mare de potențiale victime ale traficului, deoarece copiii și femeile constituie aproape toți refugiații care au ieșit din țară până acum”.

Afshan Kahn, director regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală: „Războiului din Ucraina duce la strămutări și afluxuri de refugiați masive – condiții care ar putea cauza o creștere semnificativă a traficului de ființe umane și o criză acută a protecției copiilor. Copiii strămutați sunt extrem de vulnerabili în fața pericolului separării de familiile lor, exploatării și traficului. Ei au nevoie ca guvernele din regiune să intervină și să instituie măsuri pentru a rămâne în siguranță. Copiii care fug de războiul din Ucraina trebuie să fie evaluați din punctul de vedere al vulnerabilității atunci când intră într-o țară vecină. Trebuie depuse toate eforturile pentru consolidarea proceselor de evaluare la trecerile de frontieră pentru refugiați.”

La trecerea din Ucraina în România, până la mijlocul lunii martie au fost identificați peste 500 de copii neînsoțiți. Aprecierea este că numărul real al copiilor separați de familii care au fugit din Ucraina în țările învecinate este mult mai mare. Copiii separați sunt deosebit de vulnerabili în fața traficului și a exploatării.

Spații sigure pentru copii și femei

Pentru a-i proteja și ajuta pe copiii și familiile fugite din Ucraina, UNICEF și UNHCR, în parteneriat cu guvernele și organizațiile societății civile, înființează centre Blue Dot, definite ca „spații sigure pentru copii și femei. Centrele Blue Dot furnizează informații cheie familiilor care călătoresc, ajută la identificarea copiilor neînsoțiți și separați de familie și la asigurarea protecției lor, reprezentând centre pentru servicii esențiale. Centrele Blue Dot au fost deja înființate în țări care găzduiesc copii și femei ucrainene și vor fi extinse în următoarele zile, incluzând 34 în Polonia”.

Verificări suplimentare asupra copiilor neînsoțiți

Pe baza situației obiective identificate pe teren, „UNICEF îndeamnă guvernele țărilor vecine și ale altor țări de destinație să consolideze evaluările pentru protecția copiilor la punctele de frontieră, în speciale cele cu Ucraina, pentru a identifica mai bine copiii la risc. În plus, UNICEF solicită guvernelor să îmbunătățească colaborarea transfrontalieră și schimbul de cunoștințe între autoritățile de control la frontieră, cele de aplicare a legii și cele de protecție a copilului și să identifice rapid copiii separați de familie, să implementeze proceduri de urmărire și reîntregire a familiei pentru copiii privați de îngrijire părintească.

Verificări suplimentare pentru riscuri legate de protecție ar trebui implementare în adăposturi, gări urbane mari și alte locuri în care refugiații se adună sau pe care le tranzitează. Este de asemenea esențial ca instituțiile naționale și internaționale de aplicare a legii să monitorizeze circulația copiilor și femeilor și să reducă în mod activ riscurile cu care se confruntă grupurile vulnerabile”.

Detalii: https://tribunainvatamantului.ro/risc-crescut-de-violenta-asupra-copiilor-lipsiti-de-ingrijire-parinteasca/

https://tribunainvatamantului.ro/telefonul-copilului-119-si-in-limba-ucraineana/