Cum să devii patron de firmă la 16 ani

226
Cum să devii patron de firmă la 16 ani
Foto: Florin Jianu, președintele CNIPMMR

Nu e nici pe departe vreo „poveste de succes” și cu atât mai puțin, o „rețetă a succesului”. E o posibilitate realizabilă, cu condiția punerii în aplicare de la nivel guvernamental a propunerilor privind educația antreprenorială formulate de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) în documentul programatic înaintat decidenților Program de guvernare 2021-2024 al mediului de afaceri. România – hub antreprenorial și de tehnologie. Pe marginea propunerilor exprimate în capitolul „Educație antreprenorială & robotică”, ne oferă detalii Florin Jianu, președintele CNIPMMR.

Ce sunt liceele antreprenoriale, a căror înființare o propune mediul de afaceri? Prin ce se deosebesc de actualele licee economice?

Liceele de antreprenoriat sunt o propunere a noastră, a IMM-urilor. Înseamnă antreprenoriatul ca disciplină de învățământ studiată intensiv, așa cum, de exemplu, la liceele economice, economia este studiată intensiv, la liceele de informatică, IT-ul e studiat intensiv. Ca la orice liceu de specialitate, disciplina de învățământ care e studiată intensiv dă numele tipului de liceu.

Înseamnă că pot fi clase de antreprenoriat la orice profil de liceu?

Da. Poate fi liceu teoretic, liceu industrial etc. cu antreprenoriat intensiv.

Dar antreprenoriat există și acum în planurile de învățământ la liceu. Nu vă convine cum se face acum?

Acum nu se întâmplă nimic la orele de antreprenoriat. Este o singură disciplină, antreprenoriat, predată strict la nivel teoretic, de către profesori de economie, filosofie, unii proveniți din profesori de socialism științific, de filosofie marxistă. Nu au legătură cu realitatea antreprenorială. Antreprenoriatul trebuie făcut în parteneriat public-privat, elevii să fie duși la firme, să existe programe de finanțare. De la astfel de activități poate să pornească, de exemplu, ceea ce am propus noi, programul Start-up Student, ca și ideea să-ți faci o firmă de la 16 ani. Pentru astea trebuie să ai instrumentele, cunoștințele deprinse.

Firma posibilă de la 16 ani ar fi societatea cu răspundere limitată de exercițiu, srl de exercițiu, pe care o propuneți?

Da. Este o firmă pe care poți să ți-o faci de la 16 la 18 ani. Are o durată limitată în timp. Se închide automat la 18 ani sau se transformă în SRL. E un model din țările nordice. Ai voie o cifră de afaceri de maximum 10.000 de euro, ca să nu speli bani, să nu ai o responsabilitate foarte mare și să nu plătești taxe.

Și propunerea cumva la polul opus al școlarității, educație antreprenorială începută de la ciclul primar? Nu e prea devreme, adică prea pretențios?

Nu e deloc devreme, pentru că nu vorbim de concepte economice, ci de învățare simplă: lucru în echipă, lucru pe proiecte, pe teme, jocuri. Pe măsură ce timpul trece, le faci din ce în ce mai serios.