De la Copiii de Cristal la Școala cu Soare

24

De la Copiii de Cristal la Școala cu Soare

„Copiii de Cristal”, „Profesor pentru o oră“, „Ajungem mari și puternici”, „Școala cu Soare” sunt câteva dintre proiectele educative la a căror susținere invită în această vacanță municipalitatea brașoveană. Primaria Municipiului Brașov a lansat un program de evenimente create de membrii comunității, reunite în prima ediție a festivalului de artă și cultură urbană Urbaniada și a opta ediție a programului educational, filantropic și sportive Brașov Heroes.

Festivalul Urbaniada are ca temă principală „Play and create“, care vizează, după cum subliniază organizatorii, „conectarea socială printr-o formă educativă comunitară, promovarea valorilor artistice și sportive și participarea activă a tuturor în scopul actului co-creator. Interacțiunea cu sinele liber și artistic, într-un joc al talentelor și al abilităților specifice urbane, dar și racordarea la climatul și socialul brașovean stau la capătul ideii de a celebra Ziua Internațională a Tineretului în spiritul fresh și cool al vibrantului Brașov”.

Brașov Heroes este un program dedicat atragerii de fonduri pentru susținerea a 11 cauze din comunitatea locală, având în centrul lor preponderant aspect legate de educație, copii, tineret, școală și timp liber, bună creștere, prevenirea bullyingului, anxietății, depresiei la elevi:

„1. Proiectul Asociației Copiii de Cristal va oferi persoanelor adulte cu TSA (tulburări din spectrul autismului) șansa de a avea o locuință protejată, în care își vor continua demersul terapeutic, atunci când aparținătorii acestora nu le vor mai putea oferi sprijinul de care au mare nevoie. Se dorește amenajarea unui Centru Complex – Rezidențial în Prejmer, iar prin finanțarea atrasă prin programul Brașov Heroes se va  începe prima etapă a lucrărilor de amenajări interioare (demolarea unor pereți interiori, dezafectarea instalației termice, electrice, apă și canalizare, compartimentare etaj 1).

  1. Asociația ADDIP lucrează de 14 ani cu copiii din centrele de plasament, iar proiectele lor vin în întâmpinarea nevoilor specifice identificate în urma interacțiunii cu copiii. Un pas mic către un viitor MARE! își propune să dezvolte încrederea în sine pentru 12 tinere provenite dintr-un centru de plasament. Vor fi organizate activități de weekend, workshop-uri pe temele: încredere și stimă de sine, aptitudini și abilități individuale, interese și valori personale, jocuri de team building, ateliere creative și activități recreative.
  2. Asociația Care for Dogs salvează anual sute de câini, dintre care 10-15% sunt bătrâni. Asociația își dorește să salveze mai mulți,  însă nu deține un spațiu special pentru câinii bătrâni, unde să poată primi tot ce este nevoie. Acest spațiu se va construi cu ajutorul comunității. Geriatria Care for Dogs presupune un spațiu de peste 100 mp împărțit în 4 camere mari unde să primească îngrijirea de care au nevoie câinii bătrâni care nu mai sunt doriți de stăpâni și care ajung pe străzi.
  3. Nova Civitas 2021, proiectul propus de Organizația Națională Cercetașii României –Centrul Local Ion Soiu Cristian presupune realizarea marcajului traseului turistic Poiana Brașov – Cheile Râșnoavei – Cetatea Râșnov prin implicarea tinerilor din Cristian în activități de voluntariat, în și pentru comunitate.
  4. Proiectul Profesor pentru o oră al Asociației Kastel Youth este menit să aducă o schimbare în educație și în comunitate. Soluția găsită pentru combaterea analfabetismului funcțional sunt meditațiile 1 la 1, pe care aproximativ 70 de voluntari liceeni le fac, zilnic, cu copii din mediul defavorizat și cu copii cu dizabilități precum retard mintal sau autism.
  5. Programul educațional Ajungem Mari Brașov susține educația copiilor din centrele de plasament, prin activități săptămânale, urmărind, totodată, diminuarea traumei apărute în urma instituționalizării, a abandonului și a separării de familie. Proiectul Ajungem Mari și Puternici își propune facilitarea interacțiunii copiilor cu mediul social exterior centrelor, prin organizarea mai multor excursii. Scopul vizat este acela de a ajuta copiii să descopere locuri noi, să socializeze și să se integreze în societate.
  6. Proiectul Asociației  Caravana cu medici se adresează unei probleme foarte grave a comunităților rurale –  anume absența serviciilor medicale de bază în mediul rural. Soluția implementată deja de 7 ani, la nivel național, este deplasarea unei echipe medicale compuse din 30 de cadre medicale și studenți la medicină și transformarea școlilor din zonele rurale, prin mutarea echipamentelor medicale  în veritabile policlinici cu multiple specializări, dotate asemenea celor din mediul urban, timp de un weekend.
  7. Asociația Grow and Know. În curtea grădiniței din Crizbav, unde a fost implementat proiectul Centrul de Științe Grow and Know tot cu ajutorul donatorilor brașoveni, există un spațiu viran, cu iarbă… și atât. Scopul proiectului Play.Grow.Know este achiziția, montajul și inaugurarea unui loc de joacă în acea curte, cu echipamente specifice: ansamblu joacă tobogan, balansoare, pod mobil sfoară, etc.
  8. Asociația Academia de Bine. Prin proiectul CRESC se susține procesul de dezvoltare sănătoasă a preadolescenților, atât la nivel emoțional, cât și cognitiv. Se pune accentul pe importanța conștientizării problematicii și pe învățarea unor tehnici de prevenire a bullying-ului, anxietății și depresiei la elevii din ciclul gimnazial, realizând activități ce îi implică direct pe aceștia, dar și pe părinții și pe profesorii din cadrul unei școli din Brașov.
  9. Tabără de atletism pentru copiii din centre de plasament. Prin programul taberei propus de Happy Camps sunt încurajați copiii instituționalizați să descopere și să iubească atletismul prin antrenamente sub formă de joc, sunt identificați cei talentați și îndrumați spre performanță prin înscrierea și susținerea lor la un club sportiv, în vederea participării la concursuri.
  10. Școala cu soare este proiectul propus de un grup de inițiativă din Sânpetru. Pentru că nu există niciun spațiu umbrit care să permită lucrul cu copiii în aer liber, în perioadele când soarele este foarte  puternic sau când plouă, „Școala cu soare“ va lua forma unei clase outdoor în curtea Școlii Gimnaziale Sânpetru, în care învață peste 350 de elevi cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani”.

Detalii: https://transilvania365.ro/urbaniada-si-brasov-heroes-evenimente-create-de-membrii-comunitatii-brasovene/