Deficit de patru mii de profesori în Franța

Anul școlar a început în Franța la 1 septembrie, cu un deficit de patru mii de profesori la catedră. Pentru atenuarea fenomenului, persistent de câțiva ani, însă acum accentuat, în perioada premergătoare noului an de învățământ au fost formați 3.000 de educatori, învățători și profesori, remunerați strict la număr de ore efectuate, iar în primăvara lui 2023 va fi organizat un concurs excepțional de ocupare a unor posturi.

Principala cauză a lipsei de interes față de profesia didactică în Franța este considerată a fi salarizarea scăzută. Președintele Franței, Emmanuel Macron, preconizează aplicarea unui salariu minim în domeniul educațional, care pentru un debutant, să fie de 2.000 de euro. Plata la acest nivel ar urma să înceapă din septembrie 2023.

Problemele financiare în condiții de criză afectează și familiile, precum și administrațiile publice locale, care au de compensat unele cheltuieli, cum sunt cele de aprovizionare pentru masa de prânz la cantinele școlare. Costuri mai mari decât anul trecut impune și cumpărarea de rechizite și de alte materiale pentru școală.

La actualul început de an școlar, în Franța sunt înmatriculați în total 12 milioane de elevi și predau în școli 850.000 de cadre didactice.

Detalii: https://www.rfi.ro/special-paris-148454-franta-incepe-anul-scolar-2022-2023

Exit mobile version