Home Conexiuni Domeniile umaniste, principala direcție de orientare profesională a tinerilor de azi

Domeniile umaniste, principala direcție de orientare profesională a tinerilor de azi

Tinerii aflați astăzi în plin proces de educație și formare (16-24 de ani) se orientează în cea mai mare măsură spre domenii umaniste (psihologie, resurse umane, sociologie), declarându-se interesați de acestea în proporție de 24% la nivelul unui eșantion reprezentativ investigat în a doua ediție a studiului Insights PulseZ, coordonat de echipa programelor naționale Vreau să fiu Antreprenor (VSFA) și Insights, aparținând organizației nonguvernamentale Romanian Business Leaders, studiu realizat cu sprijinul partenerilor de cercetare iZi data și cu suport asigurat de Chilli Ideas, Coca-Cola HBC, Aegon și Banca Transilvania.

Cercetarea a analizat atitudinea tinerilor referitoare la bani, resurse financiare, preferințe de achiziție, alegerea unui job, ghidarea în viață. A rezultat că factorii de care tinerii țin seama dominant în alegerea jobului și a domeniului de activitate sunt: să le placă ceea ce fac – 82%, echipa și atmosfera de lucru – 63%, pachetul salarial – 60%, flexibilitatea programului – 60%. Fetele acordă și mai mare importanță faptului că se simt bine cu ceea ce fac la job (84%) comparativ cu băieții (78%), iar 50% dintre tinere menționează și beneficiile extrasalariale printre aspectele motivatoare (vs. 42% în rândul băieților).

Ca domenii, în afara orientării generale menționate, IT-ul și ingineria îi atrag clar majoritar pe băieți (35%) în comparație cu fetele (12%). Fetele se declară clar interesate de job în educație (20%, față de 10%, atracție pentru băieți), ca și în publicitate, PR, marketing (20%, față de 5%, atracție pentru băieți).

Programele naționale VSFA numără 10 comunități locale de antreprenori, care creează și implementează proiecte de impact pentru aproximativ 32.000 de tineri.

Insights sprijină dezvoltarea tinerilor și îi încurajează în mediul de business, organizând până acum opt bootcampuri și primind, în 2019, premiul pentru Top 10 programe globale pentru dezvoltarea ecosistemului de inovație, din partea Agenției Națiunilor Unite pentru Informații și Telecomunicații (ITU).

Detalii: https://tribunainvatamantului.ro/generatia-z-considera-implinirea-personala-ca-fiind-cel-mai-important-in-viata/

 

 

Exit mobile version