Examenele naționale, în cel mai rău caz, vor fi amânate

34
Examenele naționale, în cel mai rău caz, vor fi amânate
Foto: Guvernul României

Președintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Iulian Cristache, apreciază că prelungirea grevei din unitățile de învățământ este posibil să afecteze structura anului școlar și desfășurarea examenelor naționale. O variantă de acceptat pentru depășirea situației o consideră a fi oprirea conflictului doar pe durata examenelor: „Acceptăm orice este în beneficiul elevului și această variantă ar fi bună, în sensul în care elevii pot susține examenele naționale.”

În același timp, din perspectiva părinților, președintele Federației Naționale afirmă încrederea că se va găsi rezolvare situației: „Eu sunt sigur că aceste examene vor fi susținute, poate în cel mai rău caz”, cu o amânare.

Pentru ciclul primar, o propunere a Federației prezentată de președintele acesteia este să se desfășoare o singură oră pe zi, la clasele unde cadrele didactice nu sunt în grevă: „Având în vedere că de-a lungul celor patru ore, dacă vorbim de ciclul primar, poate să vină doar la o oră, acolo unde profesorul nu intră în grevă, să găsească înțelegere pentru acești elevi și să nu le pună absență, pentru că este foarte greu să vină la școală, iar să se întoarcă către casă, iar să-l ia părintele de la şcoală, ceea ce ar fi un efort foarte mare. Este nevoie de înțelegere. Așa cum noi suntem alături de profesori în acest demers, susținând revendicările lor şi dumnealor trebuie să fie alături de părinți, pentru că, până la urmă, și ei sunt părinţi. Aș spune că sunt părinți mai mulți decât profesori. Se gândesc pentru copii, în sensul în care sunt alături de aceste revendicări, dar până la urmă, fiind părinții, își dau seama că nu elevii trebuie să sufere în acest conflict.”

Detalii: https://tribunainvatamantului.ro/parintii-sustin-rezolvarea-conflictului-de-munca-din-educatie-prin-dialog/