Finanțare pentru educație, cercetare, digitalizare

9
Finanțare pentru educație, cercetare, digitalizare
Foto: Guvernul României

Prezent la Forumul Studenților Români de Pretutindeni, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat că reușita legilor și strategiilor naționale în domeniile educației și cercetării depinde în măsură considerabilă de finanțare: „Legile educației nu sunt cele care pot produce efecte unilateral. Și atunci, sunt celelalte aspecte care trebuie agregate. Aș da exemplu aici doar componenta de cercetare-dezvoltare. Din păcate, în acest moment, cercetarea științifică în România beneficiază de o finanțare, aș putea spune, insignifiantă. Ca atare, există o proiecție la nivelul Ministerului Cercetării. Va trebui să avem o decizie legată de modalitatea în care realizăm congruența între activitatea desfășurată la nivelul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și activitatea de cercetare care se desfășoară la nivelul Ministerului Educației.”

Referitor la asigurarea finanțării impuse de cerințele noii legislații, prim-ministrul a spus: „Noi ne-am asumat ca, odată ce a fost pus în aplicare, să aibă ca perioadă de finalitate, cu tot ceea ce înseamnă transformările din interiorul sistemului și partea de bugetare să se încheie în anul 2027. Concomitent cu acest aspect legislativ, este foarte important ceea ce facem astfel încât el să fie finanțat corespunzător, pentru că hârtiile au consistența lor, dar nimic nu se poate face fără o alocare bugetară pe măsură.
Vă pot spune, în momentul de față, că, așa cum arată proiecția pentru acest ecart de timp, vom reuși să ducem toate liniile de finanțare astfel încât să poată să se îndeplinească și, acolo unde vom avea nevoie de o finanțare mai mare, ea să se producă mai devreme. De ce spun chestiunea asta și a fost discutată și asumată? Noi am gândit într-un fel, vedem totuși că dinamica activităților, dinamica schimbărilor, a transformărilor este cu totul alta și de fiecare dată a surprins prin ceea ce a însemnat partea aceasta de impact. Suntem în măsură ca, așa cum arată astăzi proiecția de implementare, să avem tot ceea ce ne trebuie astfel încât să poată să fie aplicat.”

Detalii: https://tribunainvatamantului.ro/conditii-pentru-revenirea-acasa-a-tinerilor-care-studiaza-in-alte-tari/