Formare postuniversitară pentru ocupația expert dezvoltare durabilă

271
Formare postuniversitară pentru ocupația expert dezvoltare durabilă
Foto: Guvernul României

Analiza stadiului implementării Strategiei naționale pentru dezvoltare durabilă a României 2030 în prima reuniune din acest an a Comitetului Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă prezidat de prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, a avut pe ordinea de zi și o analiză privind Programul postuniversitar de formare și dezvoltare profesională continuă pentru ocupația expert dezvoltare durabilă.

Prin acest program, 150 de persoane vor finaliza în toamnă cursul postuniversitar destinat experților în dezvoltare durabilă. Până în 2026, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, este urmărită atingerea țintei de 2.000 de persoane formate.

Consilierul de stat László Borbély, în calitate de coordinator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, a oferit detalii la sfârșitul reuniunii: „Avem o nouă meserie în România, expert în dezvoltare durabilă. România este prima țară din Uniunea Europeană cu această meserie. E bine să spui că ai această meserie, dar ce facem cu această meserie? Cum educi oamenii și cum influențezi în mod pozitiv piața muncii, ca să aibă nevoie de asemenea experți, la nivel central și la nivel local? Noi avem 22 de nuclee la nivelul diferitelor ministere, instituții, cu care am finalizat strategia și planul de acțiune, oameni în diferite ministere care ne sunt parteneri. Ei sunt primii 160 care vor termina în septembrie curs post-universitar, vor fi primii care vor fi experți în dezvoltare durabilă. Avem în PNRR un centru de excelență pe care îl vom face. Ce înseamnă? Să vină cu expertiză către decidenții politici, să vină cu studii și analize, să facilităm deciziile care se iau în diferite domenii. Vom avea, sper, până la sfârșitul anului 2026, două mii de experți, 80% la nivel local, pentru că sunt cel mai aproape de cetățean și vom avea acest agregator, care va fi funcțional în diferite domenii.”

Detalii: https://tribunainvatamantului.ro/fruntasii-europei-la-abandon-scolar-si-analfabetism-functional/