Importanța școlii în viață, văzută în scădere

49

Importanța școlii în viață, văzută în scădere

Școala și, după caz, jobul sunt considerate factorilor importanți în viață în proporție de 65% de către participanții la un studiu privind calitatea vieții în condițiile din ultimii ani, de unde în 2021, fuseseră apreciate ca importante în proporție de 82%. Studiul a fost realizat de Asociația CIPRA – Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză, împreună cu compania de cercetare de piață Reveal Marketing Research.

Scăderi în considerarea ca importanți în viață se înregistrează pentru toți parametrii, comparativ cu 2021. Cea mai mare scădere se înregistrează în ceea ce privește starea de spirit: 78% anul acesta, față de 90% în 2021, când se afla pe prima poziție între factorii importanți în viață. Au scăzut în perceperea ca importante și starea financiară (81% versus 87% în 2021, acum fiind considerată cea mai importantă), starea fizică (80% versus 88% în 2021), stima de sine (77% versus 88% în 2021).

Cele mai importante aspecte cu impact asupra calității vieții, după ponderea cu care apar astfel menționate în răspunsurile participanților la cercetare, sunt: alimentația (importantă pentru 67% dintre respondenți), somnul/odihna (pentru 54%), echilibrul dintre viața personală și cea profesională (pentru 45%), activitatea sportivă (pentru 34%), răsfățul cu moderație (pentru 28%). În 2021, cel mai important pentru calitatea vieții fusese declarat somnul, urmat de echilibrul dintre viața personală și cea profesională, iar  pe locul al treilea, alimentația.

Cel mai mult rezultă că au fost influențate de scumpiri următoarele aspect care țin de calitatea vieții: alimentația (considerată de 78% dintre respondenți segmentul cel mai afectat), echilibrul între viața personală și cea profesională (51%), somn/odihnă (40%), consumul de tutun (37%), sport (36%) și consumul de alcool (31%).

Scădere a mulțumirii față de echilibrul dintre viața personală și cea profesională

Constantin Bratu, președinte CIPRA: „Acest nou studiu este unul complex, adaptat contextului economic delicat pe care îl traversăm și a fost special conceput pentru a evidenția modul în care schimbările din ultimul an au influențat calitatea vieții românilor și preocupările lor pe diverse paliere. Chiar dacă din această cercetare de piață reiese că jumătate dintre respondenți își percep calitatea vieții ca fiind bună, scumpirile semnificative au avut un impact puternic asupra modului în care oamenii își organizează bugetul și prioritățile, dar și asupra modului în care se. odihnesc sau își petrec timpul liber. Este îngrijorător faptul că, în 2023, starea de spirit nu mai ocupă un loc la fel de important în topul factorilor considerați esențiali pentru calitatea vieții, iar declarațiile respondenților demonstrează că au avut de suferit în ultimul an aspecte precum gradul de mulțumire față de aspecte precum odihna – cu 15% mai puțini respondenți sunt mulțumiți de modul în care dorm, iar satisfacția față de alimentele pe care le consumă este cu 14% mai mică în 2023. Tot în scădere este mulțumirea față de aspecte precum echilibrul dintre viața personală și cea profesională sau timpul petrecut pentru relaxare.”

Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research: „Acest studiu realizat în parteneriat cu CIPRA scoate în evidență principalele elemente componente ale unei vieți de calitate. Cu toate că valorile de importanță au scăzut față de evaluarea realizată în 2021, nu s-au înregistrat modificări la nivelul ierarhiei. Contextul actual favorizează în continuare importanța locuinței, a cuibului în care petrecem majoritatea timpului, mai ales în cazul celor maturi. Calitatea somnului și echilibrul emoțional sunt următoarele aspecte importante pentru a avea o viață de calitate.”

Studiul a fost realizat pe baza metodologiei CAWI (chestionare autoaplicate online), studiul a vizat un eșantion reprezentativ la nivel național format din 1003 respondenți, bărbați și femei, utilizatori de internet, cu vârste între 18 și 65 ani, din mediul urban sau rural.

Detalii: rezultatele studiului sunt disponibile integral pe site-ul official CIPRA, secțiunea Studii.