Început de an școlar cu microbuze pentru elevi vechi și uzate

15

Început de an școlar cu microbuze pentru elevi vechi și uzate

Transportul elevilor – cel public și cel special pentru ei – este una din problemele presante ale pregătirilor pentru noul an școlar. Microbuzele școlare se învechesc, se uzează și costurile reparațiilor se dovedesc peste puterile autorităților locale. Exemple ne relevă profesorul de matematică Kiss Imre, inspectorul școlar general al județului Covasna: şcolile judeţului au 70 de microbuze disponibile – 41 primite în 2006-2010, 26 în 2011-2016, trei în 2019-2020) și mai au nouă microbuze inutilizabile (defecte, uzate).

Inspectorul școlar general atrage atenția: „Microbuzele şcolare sunt extrem de uzate şi menţinerea acestora în stare de funcţionare corespunzătoare necesită costuri foarte mari. Deja vorbim de microbuze chiar şi de 14-16 ani, dar oricum aproape toate au peste 10 ani, iar costul întreţinerii este foarte mare. În marea majoritate a cazurilor, aceste cheltuieli trebuie să fie suportate de primării, deci de către autoritatea locală. Reparaţiile de zeci de mii de lei reprezintă un efort financiar destul de mare. Aceste microbuze trebuie să asigure transportul în cea mai mare siguranţă a elevilor, deci trebuie să fie întreţinute şi puse la punct astfel încât să nu periclităm niciun moment siguranţa elevilor, însă sunt ruginite, au mereu probleme tehnice şi de ani de zile foarte multe şcoli solicită schimbarea acestor microbuze. În 2019 am primit ultimele microbuze şi de atunci nicio maşină nu a mai sosit în judeţ”.

Profesorul Kiss Imre trage un veritabil semnal de alarmă: „Nu este numai problema judeţului Covasna, este problema tuturor judeţelor”.

Detalii:  https://www.agerpres.ro/educatie-stiinta/2021/08/27/seful-isj-covasna-avem-nevoie-de-reinnoirea-parcului-de-microbuze-scolare-majoritatea-vechi-ruginite-si-uzate–769849