Înscrierile pentru bacalaureat şi evaluarea naţională, prelungite până la 16 iunie

16
Înscrierile pentru bacalaureat și evaluarea națională, prelungite până la 16 iunie FLORIN ANTONESCU Înscrierile pentru bacalaureat și evaluarea națională se prelungesc până la 16 iunie, iar concursul pentru posturi didactice va consta numai în probă scrisă, a anunțat ministrul educației, Ligia Deca, pe baza ordonanței de urgență de ultimă oră a Executivului. Despre examenele naționale, ministrul educației a anunțat: „Conform calendarului actual, pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situațiilor școlare pentru clasa a VIII-a și pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a la seral și frecvență redusă. Această dată se va prelungi până pe 16 iunie. În cazul celorlalte clase, nu se impun în acest moment modificări, ele având cursuri până pe 16 iunie. Practic, în acest moment, toate clasele, toți elevii, până pe 16 iunie, trebuie să aibă situația școlară încheiată. La fel, înscrierile pentru bacalaureat și pentru evaluarea națională se vor prelungi până pe 16 iunie.” Referitor la concursul pentru posturi didactice (incomplet numit „concursul de titularizare”), ministrul educației a anunțat renunțarea, în acest an, la proba de inspecție școlară, chiar dacă în unele locuri a apucat să se desfășoare: „Am primit mesaje de la cadrele didactice care au reușit să desfășoare această inspecție la clasă. Problema este că, din informațiile de la inspectoratele școlare, vineri, 9 iunie, erau neefectuate peste 18.000 de inspecții din totalul de aproximativ 31.000. Asta înseamnă că aproximativ 60% dintre inspecțiile anunțate nu se pot efectua. Nu mai este timp fizic în cele cinci zile de școală rămase, începând de luni, pentru ca (sic!) ele să fie efectuate. Acestora li se adaugă cele peste 1.500 de probe practice neefectuate, care reprezintă aproape 70% din totalul probelor practice. Înțelegem nemulțumirea celor care au susținut inspecția la clasă și celor care au făcut eforturi ca aceste inspecții să se poată desfășura. În ansamblu însă, dacă nu modificăm structura probelor la examenul de titularizare, cei 60% dintre candidații care nu au reușit să-și desfășoare aceste inspecții nu s-ar fi putut prezenta la concurs, iar consecința pe care am fi suportat-o fără această măsură am fi văzut-o în toamnă, când riscam un blocaj la nivelul resursei umane din școli.” Foto: Guvernul României Detalii: https://tribunainvatamantului.ro/greva-continua-in-asteptarea-deciziei-guvernamentale-si-a-raspunsurilor-din-scoli/
Foto: Guvernul României

Înscrierile pentru bacalaureat și evaluarea națională se prelungesc până la 16 iunie, iar concursul pentru posturi didactice va consta numai în probă scrisă, a anunțat ministrul educației, Ligia Deca, pe baza ordonanței de urgență de ultimă oră a Executivului.

Despre examenele naționale, ministrul educației a anunțat: „Conform calendarului actual, pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situațiilor școlare pentru clasa a VIII-a și pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a la seral și frecvență redusă. Această dată se va prelungi până pe 16 iunie. În cazul celorlalte clase, nu se impun în acest moment modificări, ele având cursuri până pe 16 iunie. Practic, în acest moment, toate clasele, toți elevii, până pe 16 iunie, trebuie să aibă situația școlară încheiată. La fel, înscrierile pentru bacalaureat și pentru evaluarea națională se vor prelungi până pe 16 iunie.”

Referitor la concursul pentru posturi didactice (incomplet numit „concursul de titularizare”), ministrul educației a anunțat renunțarea, în acest an, la proba de inspecție școlară, chiar dacă în unele locuri a apucat să se desfășoare: „Am primit mesaje de la cadrele didactice care au reușit să desfășoare această inspecție la clasă. Problema este că, din informațiile de la inspectoratele școlare, vineri, 9 iunie, erau neefectuate peste 18.000 de inspecții din totalul de aproximativ 31.000. Asta înseamnă că aproximativ 60% dintre inspecțiile anunțate nu se pot efectua. Nu mai este timp fizic în cele cinci zile de școală rămase, începând de luni, pentru ca (sic!) ele să fie efectuate. Acestora li se adaugă cele peste 1.500 de probe practice neefectuate, care reprezintă aproape 70% din totalul probelor practice. Înțelegem nemulțumirea celor care au susținut inspecția la clasă și celor care au făcut eforturi ca aceste inspecții să se poată desfășura. În ansamblu însă, dacă nu modificăm structura probelor la examenul de titularizare, cei 60% dintre candidații care nu au reușit să-și desfășoare aceste inspecții nu s-ar fi putut prezenta la concurs, iar consecința pe care am fi suportat-o fără această măsură am fi văzut-o în toamnă, când riscam un blocaj la nivelul resursei umane din școli.”

Detalii: https://tribunainvatamantului.ro/greva-continua-in-asteptarea-deciziei-guvernamentale-si-a-raspunsurilor-din-scoli/