„Masa caldă” în școală cu sandviciuri reci

13
„Masa caldă” în școală cu sandviciuri reci
Foto: Bistrițeanul

Bune pentru susținerea unei propaganda asidue, anunțurile privind extinderea programului național „Masa caldă în școală” sunt ritmice, cu date statistice în ascensiune privind numărul beneficiarilor. În realitate, programul național merge bine doar pe sărite.

Un exemplu, care, căutând, poate fi regăsit și în alte zone ale țării, a devenit notoriu din județul Bistrița-Năsăud. Teoretic, programul are în acest an școlar 2634 de elevi beneficiari din nouă școli, de unde în anul școlar trecut beneficiarii erau din numai două școli. În realitate, numai în două școli (rurale) există condiții ca elevii să mănânce, într-adevăr, masa caldă, livrată de o firmă de catering. În rest, zilnic sunt le aduse și împărțite elevilor sandviciuri la pachet și fructe.

Profesorul Cristian Nicula, inspectorul școlar general al județului Bistrița-Năsăud, rezumă situația reală, la zi: „Programul Masă caldă în școli se desfășoară anul acesta pentru 2.634 de elevi. Au fost și școli care au aplicat mai târziu, dar în momentul de față funcționează în toate școlile. Toate școlile au catering. Nu are niciuna cantină proprie, să poată prepara masa caldă. Sunt școli unde au optat pentru masă caldă și au reușit acest lucru. Sunt și școli unde primesc hrană rece – tot catering, dar hrană rece.”

Un calcul pe plan local arată că dintre toți elevii scriși pe hârtie ca beneficiari, doar 17% chiar primesc masa caldă în școlile lor.

Detalii: https://pressonline.ro/bistrita-nasaud-peste-80-din-beneficiarii-programului-masa-calda-in-scoli-primesc-hrana-rece/

https://tribunainvatamantului.ro/programul-masa-calda-pentru-elevi-poate-fi-extins-dar-pe-cheltuiala-autoritatilor-locale/