Nevoie reconfirmată de educație pentru sănătate

37

Nevoie reconfirmată de educație pentru sănătate

Nevoia unei educații adecvate pentru sănătate se desprinde inclusiv din studiul „Percepția românilor și nivelul de cunoștințe despre cancerul de piele”, realizat de compania de cercetare de piață full-service Reveal Marketing Research, la solicitarea Fundației pentru Sănătatea Pielii, cu susținerea Eau Thermale Avène, brand Pierre Fabre Dermo-Cosmétique care a obținut cel mai înalt nivel al criteriului de referință For Life pentru abordarea CSR (scor de 81,5). Studiul a fost realizat la nivel național în iunie anul acesta, pe un eșantion de 1.216 persoane cu vârste între 18-65 ani, prin metodologia CAWI (chestionare autoaplicate online), cu o eroare maximă de eșantionare de +/- 2,83%.

Față de un prim studiu de percepție realizat de Fundația pentru Sănătatea Pielii în 2016, ai cărui subiecți știau în proporție de 87% de existența mai multor forme de cancer de piele, în iunie 2022, 92% dintre cei chestionați spun că au auzit de cancerul de piele. În același timp însă, a scăzut ponderea celor care obișnuiesc să meargă la medicul dermatolog: 43% dintre respondenții studiului în prezent, față de 80% în 2016.

Aceasta se întâmplă, atrag atenția realizatorii studiului, „în condițiile în care unu din trei cancere diagnosticate la nivel mondial este un cancer de piele, iar studiile recente indică o evoluție periculoasă a incidenței, care ar urma să crească până în anul 2040 cu aproape 50%, ca urmare a expunerii la soare pe parcursul vieții”.

Tinerii, precauți și, totodată, puțin și incorect informați

Studiul actual arată că în proporție de 64%, tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani „nu pot numi tipuri de cancer de piele, iar puținele informații pe care le dețin nu sunt cele corecte”.

27% dintre tineri „consideră în mod eronat că femeile sunt cele mai predispuse la cancer de piele, iar 29% dintre tineri consideră că persoanele cu vârstă cuprinsă între 30 și 50 de ani sunt mai expuse la cancerul de piele”.

În același timp, studiul arată că tinerii „sunt mult mai responsabili când vine vorba de acțiuni de prevenție și sunt mai precauți decât restul populației atunci când vine vorba de expunerea la factori care pot crește riscul de cancer de piele în contextul pandemic”.

Asupra sănătății pielii, cel mai bine informați rezultă că sunt maturii (98%), persoanele cu copii (96%), femeile și persoanele care locuiesc în mediul urban. Profilul pacientului responsabil, determinat de rezultatele studiului, este „femeie matură din mediul urban, bine informată și care are grijă și de ceilalți membri ai familiei, atât în ceea ce privește informarea și recunoașterea semnelor, cât și atunci când este necesară vizita la medic”.

Dintre rezultatele studiului, mai reținem:

– 53% dintre respondenți afirmă că „sunt la fel de preocupați de problemele de sănătate ca și înainte de pandemie”

– 42% din totalul eșantionului se declară „mai preocupați de sănătate și de problemele care ar putea apărea în contextul actual de pandemie, menționând faptul că au conștientizat pericolele la care suntem expuși – diverși virusuri și bacterii”

– „41% dintre români consideră că persoanele cu pielea deschisă la culoare și culoarea ochilor deschisă care se ard și nu se bronzează sunt mai expuse la cancerul de piele. În realitate însă, melanomul, cea mai agresivă formă de cancer cutanat, nu ține cont de culoarea pielii și nici de vârstă”

– „carcinomul este în continuare alăturat cu imaginea unei alunițe nou apărute, aceasta fiind cel mai des menționată în descrierea manifestărilor. Doar 30% dintre români pot să recunoască și alte manifestări: «o leziune care nu se vindecă», «o bubă/pată roșie fisurată» sau «o pată colorată aspră la atingere»“

– 39% dintre respondenți afirmă că își verifică pielea de pe întregul corp cel puțin o dată pe lună
– 36% dintre respondenți afirmă că își verifică și alunițele
„comparativ cu studiul precedent, în 2022, 65% dintre cei intervievați pot denumi tipurile de cancer, față de doar 45% în 2016, iar cea mai mare creștere este înregistrată în cazul notorietății melanomului”
– „în 2022, 65% dintre cei intervievați pot denumi tipurile de cancer, față de doar 45% în 2016, iar cea mai mare creștere este înregistrată în cazul notorietății melanomului. Astfel, 7 din 10 respondenți au auzit de melanom, iar 64% dintre cei care au auzit de melanom consideră că se poate vindeca dacă este depistat la timp – cu 6% mai puțin decât la evaluarea din 2016”
– „față de studiul din 2016, numărul persoanelor care recunosc carcinomul ca fiind un cancer de piele a crescut cu 16%. Astfel, raportat la întreaga populație, 24.7% dintre românii cu vârstă cuprinsă între 18 și 65 de ani știu ce este carcinomul, iar 21.3% știu ce este și îl consideră vindecabil, dacă este depistat la timp”

„Doar 5 arsuri la vârsta copilăriei pot crește riscul de cancer cutanat cu 75%”

Dr. Mihaela Leventer, președinte al Fundației pentru Sănătatea Pielii: „Ne-am dorit reluarea acestui studiu de percepție pentru a afla dacă în ultimii ani s-a produs o creștere a nivelului de conștientizare a românilor legat de pericolul cancerului de piele. Rezultatele vin să confirme ceea ce din păcate vedem tot mai des în ultima perioadă: deși sunt mai bine informați, pacienții nu fac controale regulate și ajung târziu la medic, atunci când primele semne ale pielii au devenit deja leziuni în evoluție gravă. Acest lucru a fost amplificat și de perioada pandemiei, în care oamenii au avut acces restricționat la serviciile medicale, iar încrederea în personalul medical a scăzut.

Unu din trei cancere diagnosticate la nivel mondial este un cancer de piele, iar studiile recente indică o evoluție accentuată a incidenței, care ar putea crește la aproape 50% până în anul 2040. Principala cauză o reprezintă expunerea necontrolată la soare pe parcursul vieții – doar 5 arsuri la vârsta copilăriei pot crește riscul de cancer cutanat cu 75%. Dacă pe piele sunt alunițe sau alte leziuni, ele trebuie să fie controlate de către medicul dermatolog, care poate identifica și trata rapid și corect orice afecțiune.”

Detalii: https://reveal.ro/reveal-trends/studiu-cancerul-de-piele/