Normă redusă și asistență la ore pentru profesori stagiari

26
Normă redusă și asistență la ore pentru profesori stagiari
Foto: Guvernul României

Profesorii debutanți se preconizează să facă un an de stagiu după finalizarea studiilor, timp în care vor avea normă micșorată de la 18 ore la 12 ore la catedră, diferența de timp urmând s-o desfășoare sub formă de asistență la orele mentorului. La rândul lui, mentorul va avea norma de predare diminuată de la 18 ore la 14 ore. Așa este preconizat, potrivit proiectului legii învățământului preuniversitar, aflat în dezbatere publică până la 24 august, ca și proiectul legii învățământului superior.

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu accentuează referitor la încadrarea ca profesor în învățământul preuniversitar: După acest an, vei putea să susții examenul de licențiere în cariera didactică și abia după aceea, să începi să fii un profesor adevărat. Asta înseamnă motivație, asta înseamnă un sistem de selecție, asta înseamnă posibilități de intrare în sistem și asta înseamnă o promovare în cariera didactică bazată pe practica pedagogică.”

Dincolo de perspectiva legiferării unui salariu cu 43% mai mare decât în prezent pentru profesorii debutanți, inclusiv de când ei ar fi în stagiu (deocamdată, este doar un proiect, în dezbatere publică până la 24 august), se deschid posibilități atractive de carieră asupra cărora ministrul Sorin Cîmpeanu insistă: „Salarizarea va fi făcută pe bază de normă didactică și va avea diferențe foarte importante, pe bază de progres școlar înregistrat de către elevii cu care acel profesor lucrează. Deci, va fi o combinație între salarizare pe bază de normă și pe bază de performanță.”

Detalii: https://tribunainvatamantului.ro/proiectul-noii-legi-a-educatiei-din-preuniversitar-prevede-schimbari-majore-si-pentru-cadrele-didactice/