Noutăți de ultimă oră pentru deschiderea anului școlar 2022-2023

15
Noutăți de ultimă oră pentru deschiderea anului școlar 2022-2023
Foto: Evenimentul regional al Moldovei

Din mulțimea promisiunilor, planurilor, solicitărilor și posibilităților obiective care roiesc în preajma școlii gata să se redeschidă, oferim o selecție de informații concrete:

Galați

Unele școli din mediul rural gălățean vor beneficia de microbuze școlare electrice. Vor fi 40 de microbuze, achiziționate prin Administrația Fondului de Mediu, care asigură fondurile, printr-un proiect din Programului privind îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efecte de seră, utilizând autovehicule mai puțin poluante în transportul elevilor – microbuze electrice, hibride și GNC.

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, anunță: „Peste 9.000 de elevi au nevoie de transport. În condițiile prețurilor mari la combustibili, transportul electric va aduce economii la bugetul primăriilor din județ, la care se adaugă și costurile mai mici de întreținere. Mai mult, un transport ecologic înseamnă și un aer mai puțin poluat, precum și un mediu mai curat. Vom aplica pentru valoarea maximă care este permisă în cadrul acestui program, iar pentru stațiile de încărcare vom face un alt proiect cu fonduri din bugetul propriu, ele nefiind prinse pe acest apel de finanțare.”

Bistrița-Năsăud

Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud anunță localitățile din mediul rural unde școala începe în clădiri noi sau complet reabilitate: Lechința – corp nou de clădire la liceul tehnologic, Târlișua – grădiniță în clădire nouă, Feldru, Rodna și Susenii Bârgăului – grădinițe reabilitate, Rebrișoara, Cormaia, Bichigiu și Prundu Bârgăului – școli modernizate, Rodna – reabilitarea liceului tehnologic.

În zece unități de învățământ lucrările vor continua: Sângeorz-Băi – Școala Gimnazială Artemiu Publiu Alexi, cu toate corpurile de clădire în reabilitare (unu, dat în folosință la 5 septembrie, alte trei, în octombrie), Silivașu de Câmpie – reabilitarea școlii gimnaziale estimată să se finalizeze la mijlocul lui septembrie, Bistrița – Colegiul Național Liviu Rebreanu, cu lucrări de reabilitare începute în urmă cu doi ani, continuă cu program în două schimburi, Liceul Tehnologic de Servicii, cu lucrări estimate a se termina în noiembrie, Grădinița Nr.3, în reabilitare abia începută.

Constanța

Referitor la paza unităților de învățământ, Inspectoratul Școlar Județean Constanța anunță că, din totalul de 510 unități de învățământ, „52 dintre unități își asigură serviciul în regie proprie, 112 cu ajutorul firmelor specializate, 206 de unități de învățământ urmează un model mixt (regie proprie + firmă specializată), iar 140 de școli și licee nu dispun, în acest moment, de servicii de pază. Cu toate acestea, Jandarmeria, Poliția Națională și Poliția Locală din fiecare UAT vor asigura ordinea publică și în proximitatea unităților de învățământ. În medie, vor fi zilnic 336 de jandarmi, polițiști și agenți de poliție locală care au atribuții în acest sens”.

Detalii: https://tribunainvatamantului.ro/procedura-unitara-de-decontare-a-transportului-elevilor/