Noutăți pentru diaspora academică românească

17

Noutăți pentru diaspora academică românească

Valorile intelectuale românești din diaspora au ocazia să cunoască realități și condiții pentru cercetare, formare, investiții în țară la conferința „Smart Diaspora – Diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat”, care se va desfășura la Timișoara, în perioada 11-13 aprilie 2023, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, sub egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Organizator este Alianța Timișoara Universitară (ATU), formată din cele patru universități publice din Timișoara (Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica, Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș, Universitatea de Științele Vieții Regele Mihai I), alături de UEFISCDI, cu participarea Academiei Române. Va fi a cincea ediție, anterioarele desfășurându-se la București (2008, 2010 și 2012) și Timișoara (2016).

Lansarea ediției 2023 a avut loc la Guvernul României, în prezența prim-ministrului Nicolae Ciucă. Au participat ministrul educației, Ligia Deca, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja, consiliera în cadrul Administrației Prezidențiale, Diana Păun, vicepreședintele Academiei Române, Mircea Dumitru, președintele în exercițiu al Alianței Timișoara Universitară, rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, directorul general al UEFISCDI, Adrian Curaj.
După cum au anunțat organizatorii, „conferința are ca scop promovarea valorilor românești în lume și cristalizarea unor relații strânse alături de cei ce ne reprezintă cu onoare țara în afara granițelor. Vor fi invitați peste o mie de români din diaspora, alături de prietenii și colegii lor din țară”.
Nicolae Ciucă: „Proiectele de viitor vizează susținerea centrelor de competență, a cercetătorilor români, din țară dar și din diaspora. Este o inițiativă cu beneficiu dublu, în jurul cercetătorilor din diaspora urmând să se cristalizeze proiecte și măsuri antreprenoriale importante. Aveți în Guvernul României un aliat de nădejde, pentru reușita acestui proiect major al diasporei științifice românești, organizat la Timișoara în 2023.”
Ligia Deca: „Felicit Alianța Timișoara Universitară pentru că este din nou în avanscena coagulării comunităților universitare puternice, de această dată prin evenimentul dedicat diasporei românești, în 2023, anul în care Timișoara va fi epicentrul cultural al Europei.”
Marilen Gabriel Pirtea: „Evenimentul de astăzi este organizat de Alianța Timișoara Universitară împreună cu UEFISCD, cu sprijinul consistent al Guvernului României și, mai ales, al prim-ministrului.”

Detalii: https://tribunainvatamantului.ro/oportunitati-in-cercetare-pentru-cetateni-romani-din-afara-granitelor/