Organizația Salvați Copiii: Cât i-a costat pe părinții români un an de școală online?

33

Organizația Salvați Copiii: Cât i-a costat pe părinții români un an de școală online?

O anchetă realizată de Organizația Salvați Copiii România, la sfârșitul primului an pandemic – când școala s-a desfășurat online – arată că părinții români estimează că au plătit, în medie, mai mult decât în 2018 pentru educația copiilor lor. Astfel, costul mediu alocat serviciilor de tip Școală după școală s-a dublat, iar învățământul care s-a derulat online a generat noi costuri, cum ar fi achiziția de laptop/tabletă, telefon mobil sau alte echipamente. Toate acestea se traduc într-un cost mediu de 5.800 de lei pe familie, după cum arată rezultatele  anchetei realizate de Salvați Copiii România.

Astfel, 95% dintre părinți afirmă că au suportat costuri ascunse ale educației. Costul total mediu este de aproximativ 4.200 de lei, mai ridicat cu 1000 de lei decât cel estimat de părinți în 2018. Cheltuielile ajung însă la 6.798 de lei, după însumarea răspunsurilor privind cheltuieli specifice (meditații, rechizite, manuale), menționează raportul organizației.

Rezultatele anchetei mai arată că aproximativ jumătate dintre părinții români au alocat mai mult de 5.000 de lei pentru educația copiilor, în condițiile în care școala s-a desfășurat preponderent în online. Organizația a depistat și principalele trei surse de cheltuieli în această perioadă: echipamente IT și manuale școlare, materiale igienico-sanitare, alimentație.

Organizația Salvați Copiii a reliefat faptul că, adaptarea la noile condii pandemice de viață a generat costuri suplimentare. Astfel, părinții elevilor din țara noastră au cheltuit bani în anul care a trecut pe serviciile de tip Școală după școală. Acestea cresc ca incidență comparativ cu perioada pre-pandemică, de la aproximativ 10% în 2018 la 20%, creștere cel mai probabil generată de necesitatea părinților care nu au putut lucra de acasă de a suplini închiderea fizică a școlilor. De asemenea, costul mediu pentru cei care accesează acest tip de servicii este de aproximativ 4.200 de lei, o valoare dublă comparativ cu 2018.

Procesul educațional online a generat, de asemenea, categorii noi de costuri, precum achiziția de laptop-uri sau tablete, smartphone-uri sau echipamente periferice. Toate aceste echipamente se traduc într-un cost mediu de 5.800 de lei pe familie. 7 din 10 părinți care au răspuns la chestionar au făcut cel puțin o achiziție  de astfel de echipamente, spun datele oferite de Salvați Copiii România.

În plus, dacă în trecut meditațiile reprezentau categoria cea mai importantă de cost, ca sumă plătită, acum această nu ocupă decât poziția a treia în topul cheltuielilor părinților, fiind depășită de costuri care au crescut puternic în pandemie.

În sfârșit, fondul clasei și al școlii  este o contribuție obligatorie pentru 13% dintre părinți. Majoritatea celor care achită acest fond afirmă că nu primesc chitanță. În mod surprinzător pentru perioada de care vorbim, această contribuție a rămas la un nivel similar cu perioada anterioară declanșării pandemiei. 

Sondajul de opinie a fost realizat de Organizația Salvați Copiii România, în luna februarie, pe un eșantion neprobabilistic, în rândul părinților cu cel puțin un copil în sistemul public de învățământ preuniversitar.