Până începe școala, valul pandemic trece, ne asigură profesorul Rafila

7

Până începe școala, valul pandemic trece, ne asigură profesorul Rafila

Școala va începe în septembrie și se va desfășura normal, nu online, ne asigură profesorul Alexandru Rafila, ministrul sănătății, oferindu-ne două motive că va fi așa: „Primul motiv este legat de faptul că acest nou val pandemic se va epuiza până la deschiderea şcolilor – lucrul ăsta e aproape sigur”; al doilea motiv, că „va exista un interval de timp cu un număr mic de cazuri”.

În spiritul obiectivității, ministrul adaugă că „pot apărea şi alte valuri pandemice, dar până la urmă eu cred că lucrurile au intrat într-o anumită normalitate, pe care am regăsit-o de data aceasta şi la Ministerul Educaţiei, în sensul dorinţei de a păstra şcolile deschise. Vom monitoriza, vom propune aceeaşi modalitate de monitorizare a evoluţiei pandemiei în România (dacă va fi cazul, nu automat), care să ţină cont de gradul de solicitare şi de încărcare a sistemului de sănătate, nu pur şi simplu, de un număr de cazuri care poate nu avea niciun fel dă relevanţă sau o relevanţă foarte mică şi care ţinea şcolile închise fără să fie persoane internate în spital. E clar că poţi lua măsuri pe un termen limitat, însă foarte limitat, nu aşa, să ţinem şcolile închise luni de zile, copiii să piardă foarte mult din acumularea de cunoştinţe şi mai ales să piardă foarte mult din modul lor de viaţă şi de dezvoltare normală”.

Profesorul Alexandru Rafila face observația, pe baza datelor de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, că ne situăm pe un trend ascendent, care s-ar putea să dureze circa patru-cinci săptămâni, fără cazuri grave, dar cu sublinierea că vor fi cazuri numeroase, „în jur de 10.000-12.000 de cazuri înregistrate zilnic. Important este că nu vor fi grave şi pot fi tratate practic printr-o simplă izolare la domiciliu şi un tratament simptomatic, eventual antiviral, dacă există persoane care au şi alte afecţiuni sau care dezvoltă forme medii ale bolii”.

Detalii: https://www.primatv.ro/emisiuni/insider-politic-19920511