Plata cu ora pentru profesori pensionari

721

Plata cu ora pentru profesori pensionari

Ministerul Educației a propus plata cu ora pentru profesorii care s-au pensionat, dar își doresc să rămână în sistemul de învățământ, în cazul în care este legiferată interzicerea cumulării pensiei cu salariul.

Cumularea pensiei cu salariul s-ar putea să fie interzise. Din moment ce atât salariile, cât și pensiile nu ating cote satisfăcătoare, multe persoane se află în situația în care se văd nevoite să se prezinte la locul de muncă după ce s-au pensionat.

În ceea ce privește domeniul educației, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat că a vorbit cu ministrul muncii, Raluca Turcan și consensul la care au ajuns este acela că unitățile de învățământ au nevoie de personal calificat, or interdicția ar duce la facilitarea infiltrării personalului necalificat. Dacă se va interzice cumularea pensiei cu salariul, conform declarațiilor ministrului educației, va intra în vigoare plata cu ora pentru profesorii care s-au pensionat și doresc să continue activitatea didactică: „Plata cu ora este o soluție pentru a nu bloca sistemul. Cumulul de salariu întreg cu pensie este altceva, iar plata cu ora, în opinia Ministerului Educației, este un lucru neapărat necesar în sistem, atâta vreme cât nu avem suficient personal calificat. Dacă renunțăm și la cei care ar accepta să fie plătiți în acest sistem, calitatea unui sistem aflat deja în suferință, va suferi și mai mult”.

Sistemul de învățământ românesc se confruntă de ani cu problema lipsei de personal, mai ales în zonele rurale. O măsură precum interzicerea acestui cumul, după cum menționează și ministrul educației, ar duce la pierderea multor profesori competenți. Problema este că nici în cazul plății cu ora nu se poate preconiza câte cadre didactice vor fi de acord.