Prețurile serviciilor de îngrijire a copiilor și calitatea grădiniței, priorități pentru părinți

21
Prețurile serviciilor de îngrijire a copiilor și calitatea grădiniței, priorități pentru părinți
Foto: Primo Hub Iuliu Maniu București, UNICEF

Părinții chestionați la nivelul a 13 țări din Europa și Asia Centrală consideră cele mai importante tipuri de sprijin de care au nevoie din partea autorităților, a mediului privat și a comunității grădinița de calitate – indicată drept cea mai importantă măsură a autorităților de sprijinire a familiilor în proporție de 26% dintre părinți, opțiunile mai accesibile de îngrijire a copiilor – 25%.

În funcție de țară, subliniază UNICEF, „pentru 60% dintre respondenții din Macedonia de Nord, concediul parental plătit prelungit este considerat ca fiind cel mai valoros sprijin, în comparație cu doar 15% în Moldova. Serviciile de îngrijire a copiilor la prețuri accesibile reprezintă cea mai mare prioritate pentru majoritatea respondenților din Bulgaria, Grecia și România.

Aproximativ 27% dintre părinți au declarat că ar dori ca firmele să ofere posibilitatea de a lucra la distanță, iar 26% dintre părinți au considerat prioritate concediul plătit în caz de boală a copilului. Un program de lucru flexibil a fost a treia cea mai căutată formă de sprijin.

La nivelul comunității, 43% dintre părinții intervievați au considerat o prioritate spațiile sigure de joacă pentru copii, iar pentru 42% dintre părinți locuințele accesibile pentru familii reprezintă o prioritate. În Albania, Kosovo și Macedonia de Nord, aproximativ trei sferturi dintre părinți consideră prioritate spațiile sigure de joacă pentru copii, în comparație cu 30% în Kîrgîzstan și 14% în Serbia”.

Luna Educației Parentale

UNICEF semnalează că „publicarea rezultatelor sondajului coincide cu începutul Lunii Educației Parentale, marcată de UNICEF pentru a celebra părinții din întreaga lume. UNICEF mulțumește părinților pentru rolul lor important în modelarea vieții copiilor lor și face apel la un sprijin mai bun pentru părinți, inclusiv la servicii de sănătate mintală și politici în sprijinul familiei”.

Phillippe Cori, director regional a.i. al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală: „Părinții au cel mai mare rol în creșterea și dezvoltarea copiilor lor, influențându-le fericirea, sănătatea, bunăstarea și, în cele din urmă, viitoarea viață de adult. Este o responsabilitate colectivă a guvernelor, a companiilor și a comunităților să se asigure că părinții pot avea acces la servicii de sprijin care să le permită să creeze cel mai bun mediu posibil pentru creșterea și dezvoltarea copiilor lor.”

UNICEF accentuează că „face apel la politici în sprijinul familiei, inclusiv educație și îngrijire timpurie universală a copiilor, alocații pentru copii, concediu parental adecvat de cel puțin șase luni, sprijin pentru sănătatea mintală și acces universal la programe de sprijin pentru părinți. UNICEF îndeamnă la acordarea de sprijin personalizat pentru părinții cu nevoi familiale complexe, cum sunt cei care trăiesc în sărăcie, refugiați, părinții copiilor cu dizabilități și cei care trăiesc în familii aflate în dificultate.

UNICEF recunoaște rolul pe care companiile îl joacă în crearea unor medii de lucru prietenoase cu familia și solicită oferirea de opțiuni de lucru flexibile, sprijin financiar, cum ar fi concediu plătit pentru părinții care îngrijesc copii bolnavi, precum și parteneriate cu guvernele pentru a integra în politici programele de sprijin pentru părinți”.

Detalii: https://www.unicef.org/romania/ro