Primarul Constanței, Vergil Chițac, despre susținerea școlii de către administrația publică locală

Foto: Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, răspunde întrebărilor noastre privind locul școlii în preocupările administrației publice locale:

Care sunt problemele presante ale școlilor constănțene din perspectiva și în sarcina primăriei?

Am investit în consolidarea, întreținerea, modernizarea și dotarea unităților de învățământ din Constanța, dar am dorit și să îi stimulăm pe elevii merituoși și pe profesorii care îi pregătesc. Deși am alocat sume importante pentru cheltuielile materiale și pentru investițiile în infrastructura educațională, încă mai sunt probleme în ceea ce privește administrarea unităților de învățământ sau logistică, mai ales în aceste vremuri tulburi pe care le trăim. Pandemia de Covid-19 a schimbat lumea așa cum o știam, iar nevoile au crescut în orice domeniu.

Cum rezolvați problemele la zi privind transportul elevilor?

Toți elevii care sunt înscriși la o unitate de învățământ de pe raza municipiului Constanța beneficiază de transport gratuit pe toate mijloacele de transport în comun.

– Bursele elevilor și, în general, susținerea accesului la educație și formare?

Bursele elevilor sunt asigurate din bugetul propriu al municipalității, desi legea prevede că banii ar trebui să provină de la bugetul de stat. Mai mult, din anul 2016, la începutul fiecărui an școlar, toți elevii constănțeni, de la clasa 0 și până la clasa a VIII-a, precum și micuții de la grădinițele din oraș au avut asigurat necesarul educațional material imediat prin distribuirea de ghiozdane pline cu rechizite. Primăria municipiului Constanța sprijină, de asemenea, învățământul dual și se implică în mod activ în procesele de formare, pe plan local, a unei forțe de muncă bine pregătite și calificate, în domenii profesionale prioritare, care să răspundă nevoilor specifice ale pieței muncii din municipiu. Constanța are nevoie prioritară de forță de muncă bine pregătită și calificată, în multiple domenii, care să contribuie la dezvoltarea orașului, la atragerea de investiții, la derularea unor proiecte profesionale și economice locale de lungă durată. Primăria are în vedere ca orașul Constanța să devină în scurt timp, printr-o colaborare solidă și susținută cu toți partenerii locali de dialog, un exemplu de bune practici și de soluții performante în domeniul învățământului dual în sud-estul României.

Care este situația Palatului Copiilor din Constanța?

În momentul de față, Palatul Copiilor din Constanța nu se află în administrarea Primăriei Constanța, dar vom începe, în cel mai scurt timp, demersurile pentru a-l prelua de la Ministerul Educației.

Dincolo de autonomia universitară, cum colaborează primăria cu mediul universitar constănțean? Expertiza dumneavoastră academică își găsește răsfrângere în acest sens?

Primăria municipiului Constanța se află într-o relație foarte bună de colaborare cu universitățile constănțene, cu AIESEC și cu ligile studențești din cele trei universități de stat: Ovidius, Maritimă și Mircea cel Bătrân. Dialogul a fost mereu transparent și constant. De-a lungul timpului, municipalitatea a promovat periodic mediul academic și a venit în sprijinul absovenților de clasa XII-a, prezentând-le oferta educațională a fiecăriei instituții de învățământ superior din oraș.

Exit mobile version