Prof. dr. Irinel Popescu: „Ne-am depărtat poate prea mult de practică, transferând totul în digital”

11

Prof. dr. Irinel Popescu: „Ne-am depărtat poate prea mult de practică, transferând totul în digital”

Participant la celebrarea a 140 de ani de la înființarea Colegiului Național Frații Buzești din Craiova, prof. univ. dr. Irinel Popescu, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, președintele Academiei de Științe Medicale, elev cu ani în urmă al faimoasei școli craiovene, a exprimat câteva aprecieri asupra învățământului românesc de azi: „Învățământul trece prin mari transformări și e normal, pentru că și România trece prin mari transformări. Mai ales tehnologiile moderne au schimbat cumva fața învățământului și România trebuie să se adapteze. Mi-e greu să mă pronunț asupra acestora, mai ales în ceea ce privește învățământul medical. Sigur, uneori ne-am depărtat poate prea mult de activitatea practică, transferând totul în digital, în virtual. Medicina se învață la patul bolnavului, în primul rând. Dar în ceea ce privește aceste transformări nu sunt numai la noi. România, cam în toate domeniile, trebuie să rămână conectată la sistemele internaționale și trebuie să urmeze modelele internaționale.”

Profesorul Irinel Popescu a făcut o scurtă incursiune în propria traiectorie profesională și academică: „Am intrat la Facultatea de Medicină din București, pe care am absolvit-o în anul 1977. Un punct important era examenul de internat. Era vremea când se selectau elite. Concursul se dădea la începutul anului VI. Erau puține locuri, iar cei care ocupau aceste locuri urmau să facă trei ani de internat și din aceste grupe selectau cadrele universitare. În 1980 am devenit asistent al profesorului Dan Setlacec cu care am lucrat zece ani și care a fost primul mentor și omul care mi-a îndrumat pașii, mi-a influențat și modul de gândire și activitatea chirurgicală.

Au urmat cinci ani de specializări în străinătate. Am fost în Franța, dar mai ales în Statele Unite, la Pittsburgh și la New York. Cam asta a fost perioada de formare. Au urmat apoi ani de muncă împreună cu întreaga echipă chirurgicală dar nu numai cu echipa de anestezic, echipa de gastroenterologie, cu ajutorul cărora, până la urmă, am ajuns să introducem transplantul de ficat ca metodă de rutină astăzi practicată cu succes în România.”

Detalii: https://www.gds.ro/Educatie/2022-11-03/profesorul-dr-irinel-popescu-uneori-ne-am-indepartat-prea-mult-de-activitatea-practica/