Propunere de exceptare a profesorilor din învățământul preuniversitar de la impozitul pe salariu

13

Propunere de exceptare a profesorilor din învățământul preuniversitar de la impozitul pe salariu 

Din 208.642 de profesori înregistrați de Ministerul Educației în anul școlar 2021-2022, numai vreo 19.000 au vârsta până în 30 de ani; peste jumătate dintre cadrele didactice de la ciclul primar au peste 50 de ani; în actualul an școlar, s-au aflat la catedră 820 de învățători și învățătoare în vârstă de peste 65 de ani.

Datele se regăsesc într-un studiu privind dinamica și perspectivele sectorului educațional românesc inițiatit de Liceul Teoretic Dr. Mioara Mincu și de Asociația școlilor Particulare din România și realizat de compania de consultanță Frames, pe baza datelor oficiale de la Ministerul Educației, Institutul Național de Statistică, Comisia Națională de Prognoză, Eurostat și din alte informații publice.

O semnalare a stidiului este că „nu este exclus ca peste 50% dintre profesori să iasă la pensie în următorii 10 ani, astfel că educația unei întregi generații să fie sub semnul întrebării, asta mai cu seamă că nivelul salarial extrem de redus va face ca și migrația către locuri de muncă mai bine plătite să se accentueze. O soluție optimă văzută de specialiști o reprezintă scutirea de la plata impozitului pe venit pentru profesori, la fel ca în cercetare, construcții, agricultură și IT”.

Prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu, președintele Complexului Educațional Dr. Mioara Mincu: „Suntem, din păcate, în pragul unei crize majore de personal în sectorul educațional, în condițiile în care dinamica angajărilor este redusă, iar presiunea pensionărilor tot mai mare. Dacă în 1995, în sistemul public de educație, aveam un personal didactic de 244.640 de oameni, în prezent suntem la puțin peste 200.000. Școala românească are nevoie de tineri, de absolvenți dispuși să urmeze această meserie și care, treptat, să acopere necesarul de posturi pe măsură ce cadrele didactice în vârstă vor ieși la pensie.”

Profesorul Mincu argumentează o propunere de includere a cadrelor didactice în categoriile profesionale exceptate de la impozitul pe salariu: „Eliminarea impozitării salariilor cadrelor didactice din învățământul preuniversitar de stat și privat ar fi o măsură eficientă, ce poate fi decisă rapid, un stimul pentru un sistem educațional aflat în pragul unei crize profunde. Eliminarea impozitării ar avea un efect agregat dublu față de creșterea salarială. Eficiența sistemului de educație și rezultatele au scăzut constant în ultimii 30 de ani în România iar diferența față de alte țări europene crește constant. Lipsa leadershipului, a unui plan coerent de redresare, restricțiile din învățământ cauzate de pandemia Covid-19 au fost factorii care au dus Romania într-o situație critică. Acum este momentul să facem o reformă în primul rând a mentalității noastre în privința educației și momentul lansării noii legi a educației este binevenit. Pentru a putea face acestă reformă, salariile nete ale profesorilor din învățământul preuniversitar trebuie să crească mult. Astfel se vor putea atrage în sistem oameni cu vocație care își vor putea face o carieră în învățământ.”

Detalii: https://www.economistul.ro/stiri-si-analize-business/cine-ne-va-invata-carte-copiii-peste-50-dintre-profesori-vor-iesi-la-pensie-in-urmatorii-10-ani-40494/