Recunoaștere reciprocă a diplomelor între România și Republica Moldova

6

Recunoaștere reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice, între România și Republica MoldovaCu prilejul vizitei de stat în țara noastră a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, miniștrii educației din România și Republica Moldova, Sorin Cîmpeanu și Anatolie Topală, au semnat acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice.

Acordul face parte din setul de angajamente asumate de cele două guverne în foaia de parcurs c are semnat la București privind domeniile prioritare de cooperare între cele două state, document care îndeplinește condiția obligatorie încheierii oricărui acord dintre un stat membru al Uniunii Europene și un stat non-UE, conform cu dreptul Uniunii Europene.

Astfel, potrivit comunicatului Ministerului Educației din țara noastră „textul Acordului conduce la aplicarea unor noi reguli simplificate de recunoaștere, concomitent cu reglementarea recunoașterii unor noi diplome sau certificate. Aplicarea noilor reguli de recunoaștere de către autoritățile din cele două state, universități și unități de învățământ, se va realiza în mod transparent, corect și nediscriminatoriu, în beneficiul solicitanților”.

Ministerele Educației din cele două state, se mai spune în comunicat, își consolidează astfel relațiile bilaterale în domeniul educației, ceea ce va contribui la creșterea calității sistemelor de educație și formare profesională în spiritul politicilor europene în materie, precum și la îmbunătățirea accesului cetățenilor români și a celor din Republica Moldova.

„Cadrul juridic al cooperării cu Republica Moldova în domeniul educației va fi consolidat prin semnarea, în perioada următoare, a unui protocol de colaborare între ministerele educației dintre cele două state”, mai transmite Ministerul Educației din țara noastră. În felul acesta, România își reafirmă sprijinul pe care îl acordă Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.