Reducerea numărului de elevi din învățământul primar și gimnazial

477

Reducerea numărului de elevi din învățământul primar și gimnazial

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, în cadrul webinarului organizat de Ministerul Educației, că a luat în calcul reducerea numărului de elevi în clasele primare și gimnaziale. Acest lucru nu s-a întâmplat, momentan, din cauza problemelor cu care sistemul de învățământ se confruntă: lipsa de personal și infrastructura, în mod special. Ministrul Educației dorește însă ca numărul de elevi din clasele I-IV și V-VIII să fie redus și presupune că acest lucru se va întâmpla pe viitor. În prezent, numărul de elevi aflați la început de ciclu liceal s-a redus de la 28 de elevi la 24 pentru filiera tehnologică, școală profesională și liceu vocațional și la 26, numărului maxim de elevi dintr-o clasă de liceu, filiera teoretică.

La întrebarea „De ce nu ați micșorat numărul de elevi în clasele primare și la gimnaziu?”, Sorin Cîmpeanu a răspuns:

„Ordinul de Ministru de săptămâna trecută prevede reducerea de la 28 la 24 de elevi pentru tot învățământul profesional, inclusiv dual, învățământul vocațional, de artă, pedagogic, sportiv, de la 28 la 24 pentru început de ciclu liceal. Ne-am gândit, într-adevăr, să micșorăm numărul de elevi în clase și la începutul ciclului de învățământ primar și de învățământ gimnazial, însă ne-am lovit nu atât de mult de dificultățile bugetare care există, care sunt reale, ci ne-am lovit de lipsa de personal și infrastructură. La început de ciclu liceal am putut să reducem numărul de elevi în clase, repet, de la 28 la 24, de la 28 la 26 în clasele din filiera teoretică, având o oportunitate, dacă-i putem spune așa, aceea a numărului mai mic, de la 180.000 la 143.000 de elevi care încep clasa a noua pentru că este acea generație care în urmă cu 8 ani a avut posibilitatea de a alege dacă merge în clasa pregătitoare sau în clasa întâi și atunci acea generație a fost splitată. Este un număr mai mic de elevi, care ne-a dat rezerve de resurse umane și rezervă de infrastructură. Ne dorim ca pe viitor să micșorăm numărul de elevi și în gimnaziu și în învățământul primar. Se va realiza acest lucru! Sunt și alte state europene care, pentru condiții speciale, au micșorat în această perioadă numărul elevilor în clasă, tocmai pentru a asigura regulile de distanțare.”

În cadrul webinarului dedicat personalului didactic, la care au participat Sorin Cîmpeanu, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, și alte competențe din domeniu, s-a dezbătut intens tema vaccinării și a deschiderii școlilor.