Reparații, renovări, autorizări în pregătirea noului an școlar

20

Reparații, renovări, autorizări în pregătirea noului an școlarCu o lună de zile înaintea deschiderii anului școlar, numeroase unități de învățământ se află în fază de șantier. O bună parte dintre ele se află în plin proces de refacere, amenajare, schimbare a instalațiilor pentru obținerea autorizărilor necesare funcționării în condiții sanitare optime și de siguranță.

Profesorul Marin Popescu, inspectorul școlar general al județului Timiș, anunță că este în curs obținerea avizelor de funcționare la Liceul de Arte Plastice din Timișoara pentru două corpuri de clădire încă neavizate: „Situația este parțial rezolvată; mai e nevoie de intervenții la corpul B al clădirii pentru reabilitarea instalației sanitare și a apei curente”. Totodată, subliniază că „la Grădinița cu Program Prelungit Folea este problemă cu apa folosită, care nu este bună și ca urmare unitatea nu e autorizată sanitar. La celelalte două unități de pe raza comunei Bethausen, școala primară și grădinița din Criciova, acolo există toate instalația reabilitată și racordarea la apa curentă, este o chestiune formală”.

Inspectorul școlar general accentuează că în județul Timiș nu mai există unități de învățământ cu grupuri sanitare neadecvate; toate sunt racordate la apă și canalizare, inclusiv cel câteva unități care au grupurile sanitare în exterior: „Dacă vorbeam anii trecuți despre toaletele în curte, în județul Timiș problema este finalizată total, nu mai există unități de învățământ cu toalete neadecvate, fără apă și instalații sanitare neconforme. Ultima intervenție a fost anul trecut la două grădinițe din Denta, rezolvate cu finanțare de la UE și autoritatea locală”.

Referitor la autorizarea ISU, în județul Timiș există 64 de școli și grădinițe deocamdată fără autorizație. Inspectorul școlar general semnalează că pentru acest aspect, a intrat în vigoare „o nouă legislație, care este mult mai detaliată, rafinată, ce implică intervenția în unitățile de învățământ. Acestea implică și bugete mai ample și alocări mai ample. Sunt unități care au probleme în ceea ce privește patrimoniul și proprietarul. Neavând CF-ul către autoritatea publică locală, nu pot obține autorizație ISU. Sunt intervenții care trebuie făcute la infrastructura școlară, mă refer la instalații care trebuie să prevină incendiile, de la senzori de fum, până la scări de incendiu, circuite”.

Detalii: https://www.tion.ro/stirile-judetului-timis/peste-60-de-scoli-si-gradinite-din-timis-nu-au-autorizatie-de-la-isu-sau-dsp-1476797/