Elevi și profesori din satele Vidra (Vrancea), Cosoba și Herăști (Giurgiu), Vulcan (Brașov), Căianu (Cluj) și Murighiol (Tulcea), susținuți de comunitatea My Transylvania, au cules timp de un an zeci de rețete vechi de bucătărie de la bunici, străbunici, mătuși, părinți, vecini, au făcut o veritabilă muncă de cercetare asupra a ceea ce mâncau aceștia când erau mici și au scris șase cărți de bucate cu rețete. Un prim tiraj al cărților a ajuns în fiecare comunitate, în fiecare bibliotecă școlară și la fiecare mic cercetător.
Mai departe, My Transilvania a inițiat o campanie de crowdfunding pentru publicarea unui al doilea tiraj. Campania se desfășoară pe platforma românească de crowdfunding consolid8, platformă „bazată pe recompense pentru proiectele întreprinse de antreprenorii sociali și cei din industriile creative”.
Ioana Pătrășcoiu coordonatorul proiectului „Rețete din bătrâni – minimonografii gastronomice sătești!“: „O mare emoție s-a reflectat în ochii fiecărui copil care și-a descoperit rețeta în minimonografie și a văzut că munca lui este importantă, este apreciată și iată, este într-o carte. Ne dorim continuarea acestui proiect ambițios, de redescoperire a identității culinare românești prin intermediul elevilor. Avem un patrimoniu gastronomic local bogat, dar fie nu ne este accesibil (rețetele rămân gătite doar de comunitatea locală, în lipsa prezenței lor în meniurile restaurantelor), fie este înlocuit: datorită comodității, uitării, sau a faptului că un burger sună mai bine ca o porție de cococi sau ca o supă de lășcuțe. Campania noastră este una de precomandă de carte și singura oportunitate pentru cei interesați de rețete vechi de a intra în posesia acestor cărți atât de valoroase.”
Raluca Prelucă, cofondator consolid8: „Ne bucurăm că în ziua în care consolid8 a împlinit doi ani, o nouă campanie găzduită de noi și-a atins obiectivul de finanțare. Suntem mândri că putem sprijini campania My Transilvania, o inițiativă cu sens, care îmbină atât de armonios cultura cu educația. Această campanie este un exemplu despre cum putem îmbina diferite instrumente de finanțare pentru dezvoltarea și validarea unui produs: grantul nerambusabil primit de inițiatori din Fondul Cultural Național și promovarea produselor prin intermediul unei campanii de crowdfunding, pentru a asigura sustenabilitatea inițiativei. Invităm și alți antreprenori sociali care au dezvoltat noi produse/servicii cu finanțare nerabursabilă să își crească proiectele cu ajutorul comunității lor prin crowdfunding.”
Pentru participare la campanie, doritorii „pot alege un pachet (o recompensă) și pot precomanda pe consolid8 una sau toate cele șase cărți – fiecare pachet achiziționat va ajuta continuarea acestui proiect de culegere și prezervare a valorilor gastronomice locale românești”.
Detalii: aici