Școala de muzică pentru copii talentați

12
Școala de muzică pentru copii talentați
Foto: Bursierii Piano Star și prof. William Fong

Asociația Artual, condusă de pianista Kira Frolu, absolventă a Academiei Regale de Muzică din Londra, împreună cu Purcell School Londra, prima școală de muzică din Marea Britanie pentru copii talentați (interpreți instrumentiști, cântăreți, compozitori) organizează două recitaluri în închiderea stagiunii Piano Star, pe 5 și 6 iulie, de la 18.00, la Arcub București.

Piano Star este o inițiativă a pianistei Kira Frolu, care a început studiul pianului la Școala de Muzică Nr. 3 București, a continuat la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti, la 15 ani a fost admisă la Purcell School și la 18 ani, la Academia Regală de Muzică din Londra. Proiectul Piano Star beneficiază de parteneriatul unor școli și instituții de cultură: Centrul Național de Artă Tinerimea Română, Institutul Liszt București/Liszt Intézet Bukarest, Goethe-Institut București, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Filarmonica Brașov, The Purcell School, Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti București și Liceul de Muzică Tudor Ciortea Brașov.

Stagiunea Piano Star s-a deschis cu festivalul din ianuarie 2022, în cadrul căruia un juriu internațional a acordat premii profesionale celor mai apreciați dintre cei 10 bursieri. Juriul a fost format din instituții culturale din România și profesori invitați de la academii europene. Stagiunea a cuprins de atunci recitaluri la invitația instituțiilor culturale partenere – Institutul Liszt București, Goethe Institut București, Filarmonica Brașov.

Tineri din locuri și școli diferite ajung să se cunoască

Recitalul din 5 iulie este premiul-invitație acordat de Arcub pentru Teodora Mincu și Daria Vasile, bursiere Piano Star, ambele în vârstă de 15 ani. Ele au fost, de asemenea, premiate și de Purcell School cu o vizită de studiu la Londra. Programul celor două pianiste cuprinde lucrări din Beethoven, Liszt, Chopin, Rachmaninov și Scriabin. Teodora Mincu a studiat pianul la Iași, cu profesori de la Colegiul Național de Artă Octav Băncilă și Conservatorul George Enescu, iar din toamna 2022 își va continua studiile la Purcell School Londra. Daria Vasile a studiat pianul la Școala de Muzică Nr. 1 din București la clasa prof. Viorica Nistoroiu și din toamnă își va continua studiile la Colegiul Național de Muzică George Enescu, București. Ambele pianiste au obținut numeroase distincții, inclusiv la olimpiadele naționale de interpretare muzicală.

Recitalul din 6 iulie face parte dintr-un turneu organizat la fiecare doi ani de departamentul de pian al Purcell School Londra în țări europene, pentru celebrarea muzicii clasice. Clasa de pianiști în recital la București îi va prezenta pe Thomas Wang, Anastasia Gould, Benji Lock, Ozel Gunhanlar, Carolina Alves-Vitoriano, Zeju Fan, Reese Manglicmot și Samira Manole. Teodora Mincu și Daria Vasile se vor alătura pianiștilor londonezi pentru acest recital. Programul va avea două părți și va cuprinde lucrări din repertoriul romantic de Chopin, Liszt, Scriabin si Schumann, dar și din Prokofiev, Alexandru Pașcanu și Manglicmot. Programul va fi replicat și la Brașov, pe 7 iulie, la Filarmonica Brașov.

Recitalurile sunt coordonate de prof. William Fong, șeful catedrei de pian la Purcell School Londra și profesor la Academia Regală de Muzică din Londra. William Fong este, de asemenea, și director artistic al proiectului Piano Star. Profesorul Fong subliniază: „Sunt onorat să adăugăm București și Brașov ca destinații în turneul nostru, acestea fiind locuri foarte active cultural, dar este remarcabil că această colaborare vine la inițiativa unei foste eleve a Purcell School, Kira Frolu. Sunt entuziasmat de acest gen de colaborare, prin care tinerii talentați din locuri și școli diferite ajung să se cunoască și sunt motivați să colaboreze și să se dezvolte muzical împreună. Vă invit să veniți să-i ascultați pe tinerii pianiști în recitaluri de mare ținută, dar și pentru a ne cunoaște și a vă putea răspunde la orice întrebări.”

Admiterea la Purcell School se face pe bază de audiție; școala acordă anual burse pentru a sprijini copiii talentați să-și desăvârșească abilitățile și potențialul. Elevii școlii se disting și sunt admiși la cele mai renumite academii și au succes în concursurile internaționale.

Detalii: https://www.purcell-school.org