Sorin Cîmpeanu: „Elevii să fie mândri de școala lor”

22

Sorin Cîmpeanu: „Elevii să fie mândri de școala lor”

La deschiderea anului școlar 2022-2023, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, participând la festivitatea de la Colegiul Național Sfântul Sava din București, a reiterat îndemnul ca elevii să fie mândri de școala lor. Fără să fie adeptul uniformei, ministrul a spus că este bine ca elevii „să poarte un însemn, fie că este un pin (așa cum purtăm tricolorul, putem purta însemnul școlii), fie că este o cravată, fie că este o eșarfă pentru fete”; în general, elevii „să fie mândri de școala lor și acest lucru să se facă și prin însemne. Însemnele de apreciere la adresa școlii nu înseamnă uniformă obligatorie”.

Bihor

Școala Gimnazială Căbești, județul Bihor, este din acest an școlar școală smart, cu dotări digitale performante. Primarul comunei Căbești, Corina Ene, citat de Agerpres, apreciază că „este cea mai smart școală din mediul rural a județului” și o descrie astfel: „Deși resursa umană a constituit în permanență piesa de rezistență a învățământului căbeștean, infrastructura educațională nu se ridica la standardele minime de calitate. În prezent, școala este bine climatizată, dotată cu mobilier modern, atât pentru elevi, cât și pentru profesori, cu mijloace digitale performante, table smart wireless, un laborator de informatică mobil cu o stație de încărcare cu 21 de chromebook-uri, o bibliotecă bogată și o sală cu instrumente muzicale, materiale folclorice și meșteșugărești etc.”

Sectorul 6 București

Semnalând că și în acest an școlar unitățile de învățământ din sector sunt supraaglomerate, primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, se referă la investițiile în spații și dotări aflate în derulare sau gata să înceapă: „Construim cinci corpuri de școală noi. Am reabilitat complet, am finalizat reabilitarea completă a cinci unități de învățământ. Acum începem cu încă șapte pe care, iarăși, complet le reabilităm și aș vrea să le mulțumesc părinților și elevilor care sunt mutați de la o școală la alta sau care sunt nevoiți ca pentru un an de zile să învețe în containere, bine, în condiții decente, ceea ce este drept, dar vreau să le mulțumesc pentru acest efort, pentru că fără efortul lor nu am putea să intrăm și să renovăm semnificativ unitățile de învățământ. Construim grădinițe, construim creșe și pentru noi educația este pe primul loc în prioritățile noastre.”

Alba

Festivitatea de deschidere a anului școlar la Colegiul Național Militar Mihai Viteazul Alba Iulia s-a desfășurat în Piața Cetății din Alba Iulia, loc cu o încărcătură istorică deosebită. La ceremonial a fost prezent și comandantul Bazei 71 Aeriană General Emanoil Ionescu Câmpia Turzii, general de flotilă aeriană Leonard Baraboi.

Adresându-se participanților comandantul colegiului, Marcel Domșa, a anunțat că toți cei 112 absolvenți din acest an, promoția 2021-2022, au devenit studenți ai academiilor Ministerului Apărării Naționale; colegiul din Alba Iulia se situează, din acest punct de vedere, pe primul loc între cele cinci colegii militare naționale.
În anul școlar trecut, elevii colegiului militar din Alba Iulia au obținut rezultate bune și la olimpiade și concursuri școlare.

În noul an școlar, au intrat în clasa a IX-a 168 de elevi (121 de băieți și 47 de fete). În total, colegiul are peste 520 de elevi militari.

Vrancea

La Liceul cu Program Sportiv Focșani, a fost dată în folosință o bază sportivă cu acces pentru toți elevii din zonă, inclusiv de la Liceul cu Program Sportiv și de la colegiile Edmond Nicolau și Arhitect Ion Mincu, precum și pentru orice elev din oraș.

Inaugurând baza sportivă, primarul municipiul Focșani, Cristi Valentin Misăilă, a prezentat dotările, care, în principal, constau în trei terenuri de tenis de zgură, dintre care unu acoperit cu structură din confecții metalice, dotat cu vestiare, grupuri sanitare și gradene, precum și în două terenuri multifuncționale, pentru tenis, baschet și volei, dotate cu gradene, vestiare și grupuri sanitare; zona are parcare, spații verzi, alei pietonale, sistem de iluminat nocturn și de supraveghere video.

Argeș

La festivitatea inaugurală de la Școala Gimnazială Nicolae Crețulescu din localitatea Leordeni, în prezența primarului comunei, Marian Ibric, președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, a subliniat, adresându-se, în primul rând, părinților: „Mă bucur că sunteți într-un număr atât de mare. De dumneavoastră, ca parte a colaborării cu distinsele cadre didactice, cu administrația locală, depinde în primul rând viitorul copiilor. De prea multe ori ne lăsăm angrenați în alte probleme și nu reușim să îi convingem pe copiii noștri să învețe cât mai multă carte. Singura lor șansă în viață, pentru a performa, este cartea. Obligația dumneavoastră ca părinți este să îi mai degrevați de treburile acelea pe care le mai fac prin gospodărie și să-i puneți efectiv să învețe. Numai așa vor putea ajunge niște oameni adevărați ai societății. Aș vrea să spun un cuvânt de respect și pentru cadrele didactice. Sunt convins că eforturile pe care le fac sunt demne de apreciat. Eu cred că un cadru didactic trebuie să aibă, în primul rând, har, o apropiere față de copii. Eu știu că vă loviți în fiecare zi de probleme pe care cu greu le puteți rezolva. Problemele acestea le au toți oamenii din societate, dar aplecați-vă cât mai mult asupra dorinței pe care trebuie să o aibă acești copii de a performa în viață. Aș vrea spun un cuvânt și administrație publice. Eforturile lor sunt demne de apreciat din partea dvs. și se vede, puțin câte puțin. Astăzi, aici, inaugurăm o sală de sport. Sunt sume mari investite și de Consiliul Județean Argeș pentru învățământ, iar dorința noastră aceasta a fost și va rămâne în continuare, să alocăm sume cât mai mari pentru a da o șansă acestor copii. Numai așa ne putem dezvolta ca societate, numai așa putem performa.”

În context, la școala Nicolae Crețulescu din Leordeni a fost inaugurată cu acest prilej o sală de sport, inclusiv cu grupuri sanitare, vestiare și cabinet medical sportiv, proiect finanțat din bugetul local al Primăriei Leordeni, precum și din bugetul Consiliului Județean Argeș.

Detalii: https://tribunainvatamantului.ro/despre-profesori-poate-altadata/