Stocuri suficiente din variantele pediatrice ale medicamentelor de sezon

21

Stocuri suficiente din variantele pediatrice ale medicamentelor de sezon

Medicamentele de maximă și largă actualitate – cele care conțin ibuprofen, paracetamol, antivirale (oseltamivir), precum și antibiotice (amoxicilină și acid clavulanic) – există în stocuri suficiente, inclusiv din variantele lor pediatrice, anunță Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România. Producătorii de medicamente accentuează că încă de anul trecut producția medicamentelor de acest fel a crescut.

Reprezentanți ai mai multor producători locali și internaționali de medicamente, precum și reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale s-au reunit pentru a analiza stringențele pieței de profil și pentru a lua măsurile care se impun în contextul la zi.

Achiziția și utilizarea, numai în caz de nevoie

Referitor la răspunsul față de cerințele asigurării medicamentelor pentru copii, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România precizează: „Capacitatea lunară însumată de desfacere a producătorilor locali și internaționali de medicamente este de peste 600.000 de cutii de soluție pediatrică de ibuprofen, peste 500.000 de cutii soluție pediatrică de paracetamol și de peste 2 milioane cutii paracetamol tablete, o capacitate așadar suficientă pentru acoperirea nevoilor din sezon.”

Producătorii accentuează că „în industria farmaceutică, nu există standarde diferite, toate medicamentele, indiferent de denumirea comercială, conțin aceeași substanță activă cu eficiența, calitate și siguranță dovedite”.

Cu adresare inclusiv către părinți, producătorii de medicamente formulează asigurări că „există stocuri suficiente, în așa fel, încât nu este necesară achiziția și utilizarea decât în caz de nevoie și, desigur, doar la sfatul medicului, obligatoriu în cazul antiviralelor și antibioticelor”.

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, conchide, la rândul său, că „nu este o criză de paracetamol și ibuprofen. În momentul de față, față de alte state, în România, nu avem aceste probleme, datorită fabricilor de medicamente, care produc aici, în țara noastră, aceste substanțe și există atât variantele pentru adulți, cât și variantele pentru uz pediatric”.

Detalii: https://tribunainvatamantului.ro/intalnire-de-urgenta-a-ministrului-sanatatii-cu-principalii-producatori-de-medicamente-in-plin-val-de-gripa/