Noi declarații făcute de Ministrul Educației cu privire la metoda prin care ar putea fi plătiți profesorii care s-au pensionat, dar își doresc să predea în continuare. A fost precizată suma maximă brută.
În momentul actual, zeci de mii de profesori din învățământul preuniversitar și universitar sunt pensionați și își continuă activitatea didactică, beneficiind de pensie și de salariu. Problema este că există discuții, la nivelul Guvernului, potrivit cărora cumularea pensiei cu salariul nu va mai fi posibilă.
În această situație, Ministrul Educației a vorbit cu Ministrul Muncii pentru a ajunge la o înțelegere, dat fiind sistemul de învățământ care oricum are o lipsă acută de personal, iar interzicerea acestui cuantum ar duce la pierderea multor cadre didactice competente.
Soluția pe care o propune MInistrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este plata cu ora pentru profesorii care se află în această situație. În ceea ce privește remunerația acordată, acesta a oferit un exemplu, dar și metoda prin care poate fi calculată suma.
Pentru o oră, un profesor care are peste 25 de ani vechime în sistemul de învățământ preuniversitar, cu un salariu maxim de 7.000-8.000 de lei, se vor acorda 100 de lei brut, 57 de lei pe oră net. Această sumă este rezultatul împărțirii totalului la 72, numărul fiind aproximativ de ore pe care l-ar avea un profesor lunar.
„În măsura în care nu sunt alte soluții de acoperire cu personal calificat, acest lucru (plata cu ora, n.r.) este o necesitate. În învățământul superior, situația este diferită deoarece profesorii care sunt titulari și au peste vârsta de 65 de ani, deci (…) nu încasează pensia, nu fac cumulul salariului cu pensia dacă rămân titulari primesc salariu sau pensie”, a declar Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Astfel, suma maximă pe care ar putea să o primească un profesor care s-a pensionat, dar predă în continuare este de 57 de lei pe oră, după mai bine de 25 de ani de muncă.