Tinerii de 16-24 de ani, ponderea cea mai mare între persoanele care resping vaccinarea

12

Tinerii de 16-24 de ani, ponderea cea mai mare între persoanele care resping vaccinarea

Segmentul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 24 ani alimentează în cea mai mare măsură – pondere 68% – categoria de populație care nu intenționează să se vaccineze, arată un nou studiu realizat de compania de cercetare de piață Reveal Marketing Research la începutul lunii octombrie 2021.

Persoanele cu vârsta cuprinsă între 24 și 34 de ani și persoanele cu venit mare își exprimă în cea mai mare măsură – pondere 40% – refuzul față de vaccinare prin motive precum „Prefer metodele de protecție – masca, evitarea spațiilor aglomerate” și „Am avut deja coronavirus”.

Reticența tinerilor este constatată în condițiile în care ediția actuală a studiului arată că în ansamblul populației intenția de vaccinare a crescut față de ediția anterioară, din ianuarie 2021: 40% dintre cei chestionați acum declară că intenționează să se vaccineze, pe când în ianuarie intenția fusese de 36%. Intenția de vaccinare a bărbaților este 43%, a femeilor este 40%.

În momentul de față, femeile declară că nu se vor vaccina în proporție mai mare decât bărbații; femeile invocă mai mult decât bărbații motive precum frica de reacții adverse (57% față de 47%).

Cel mai mult declară că s-au vaccinat respondenții cu vârsta peste 55 de ani: pondere 70%; motivul dominant: nu vor să se îmbolnăvească, pondere 64%. Alte motive: dorința de a-i proteja pe ceilalți (60%, dominant oameni de 35-44 de ani, pondere 70%), dorința de a-și relua activitățile normale – socializarea în condiții normale, călătoriile și mersul în vacanțe (53%), dorința de a se simți relaxați și liniștiți (50%), posibilitatea de a-și vizita părinții fără teamă (32%), călătoriile în străinătate (28%).

În general, aprecierea că „este mai bine să te imunizezi” este acceptată în proporție de 15%. La nivel național, motivele de incertitudine declarate vizează siguranța (58%), reacțiile adverse (53%), eficiența (46%).

Studiul a fost realizat pe baza a 1012 interviuri CAWI (colectare online), eșantion reprezentativ la nivel național urban+rural, 18+, online users. Perioada de colectare: 6-10.10.2021

Detalii: https://bit.ly/3FGrbsy