Tinerii de 18-24 de ani, categoria de populație pe care o doare cel mai mult capul

16

Tinerii de 18-24 de ani, categoria de populație pe care o doare cel mai mult capul

Tinerii de 18-24 de ani, categoria de populație pe care o doare cel mai mult capulIncidența durerilor de cap este mai crescută la persoanele tinere cu vârsta între 18 și 24 de ani. Este categoria de vârstă a populației la care este declarată cel mai mult durerea de cap de câteva ori pe săptămână (în proporție de 24%) și de două-trei ori pe lună (în proporție de 22%), conform unui sondaj inițiat de clinica de neurologie Neuroaxis, cu sprijinul companiei de studii de piață Reveal Marketing Research și MPR Agency. La categoria de vârstă de 30 ani şi peste, două din 10 persoane declară că au cefalee cu aceeași frecvență.

Studiul a fost realizat prin metoda CAWI – Computer Assisted Web Interview: 1016 interviuri online cu respondenți cu vârsta peste 18 ani, online users, pe un eșantion reprezentativ la nivel național urban și rural. Studiul a fost realizat în perioada 07.05-13.05 2021. Eroare de eșantionare, +/- 3%. Nivel de încredere, 95%.

În ansamblu, 11% dintre subiecții sondajului declară că au dureri de cap cel puțin o dată pe lună, iar dintre aceștia, 9,6% declară dureri de cap săptămânal. 13% dintre cei chestionați declară că au dureri de cap de câteva ori pe săptămână, iar 22%, cel puțin de două ori pe lună.

Între cele mai frecvente cause ale durerii de cap se numără oboseala și stresul.

Dr. Dan Mitrea, medic neurolog cu arie de interes în neuro oncologie, fondator al clinicii de neurologie Neuroaxis, atrage atenția că  „persoanele care au dureri de cap trebuie să se prezinte la medic pentru evaluare, mai ales dacă recunosc unul dintre următoarele semnale de alarmă: apariție bruscă cefalee severă, caracteristici noi ale cefaleei (localizare, caracter, intensitate, manifestări însoțitoare etc), infecție concomitentă, stare de constiență alterată, criză epileptică, cefalee severă apărută în context de efort, cefalee apărută după vârsta de 50 de ani, imunodeprimare, tulburări de vedere, sarcină sau lăuzie, consum de droguri sau medicamente cu risc (de ex. Anticoagulante)”.

Detalii: https://reveal.ro/