Valeriu Gheorghiță: „Va fi foarte greu să limităm răspândirea virusului fără o acoperire vaccinală crescută și la grupa de vârstă tânără”

24
Valeriu Gheorghiță: „Va fi foarte greu să limităm răspândirea virusului fără o acoperire vaccinală crescută și la grupa de vârstă tânără”
Foto: Guvernul României

Informații și explicații privind vaccinarea elevilor și a personalului didactic, precum și reluarea activității în unitățile de învățământ ne sunt oferite de medicii Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) și Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, vicepreședinte al CNCAV:

De ce este importantă vaccinarea copiilor și adolescenților?

Valeriu Gheorghiță: – Este o creștere, chiar importantă, a ratei de vaccinare la tineri. La grupa de vârstă 12-15 ani, acoperirea vaccinală se apropie de 10%, iar la 16-19 ani, se apropie de 28%; acum două săptămâni, eram la 6% la 12-15 ani și 22% la 16-19 ani. Din ce în ce mai mulți tineri sunt prezenți în centrele de vaccinare, își doresc să se vaccineze, având ca obiectiv protecția față de de boală și posibilitatea să participe la cursuri, la universitate, la școală, cu prezență fizică și având în vedere că au în familie persoane vulnerabile, persoane cu risc să dezvolte forme grave de îmbolnăvire. Există o tendință mai mare de vaccinare în rândul celor activi, în rândul celor tineri. În celelalte țări europene, rata de acoperire vaccinală a depășit 50% la grupa de vârstă 12-15 ani și 65-70%, la 16-19 ani. Într-o pandemie, în care varianta virală dominantă este cu o contagiozitate atât de ridicată, practic, similară cu a bolilor virale ale copilăriei, varicela, vărsatul de vânt și celelalte afecțiuni, va fi foarte greu să limităm răspândirea virusului fără să avem o acoperire vaccinală crescută și la grupa de vârstă tânără, pentru că știm foarte bine că doar prin vaccinarea unui număr suficient de mare de persoane și cu acoperire vaccinală crescută, vom avea beneficii legate de limitarea transmiterii și de numărul de cazuri noi.

Trimiterea copiilor în vacanță reduce rata infectărilor?

Andrei Baciu: – Toate deciziile de acest fel sunt luate în felul următor – există Comitetul Național pentru Situații de Urgență, care are un grup tehnico-științific, care primește propuneri de la INSP și de la alte instituții; se fac recomandări care au la bază evidențe și analize științifice; în urma unei decizii la nivelul comitetului, se adoptă deciziile; ulterior, acestea sunt adoptate și de guvern, printr-o hotărâre de guvern.

După vacanță, cum va fi angrenat personalul din învățământ în campania de vaccinare?

Valeriu Gheorghiță: – Sunt 51 de centre de vaccinare înființate în unități de învățământ. De asemenea, sunt centre de vaccinare înființate în campusurile studențești. După vacanță, avem posibilitatea să înrolăm în echipele mobile personalul medico-sanitar din școli. le care se află acum în vacanță și atunci am putea să venim cu o resursă umană suplimentară pe partea de echipe mobile și, de asemenea, o altă variantă este acolo unde, desigur, se poate să asigurăm transportul doritorilor către centrele de vaccinare aflate în proximitatea comunității respective. Sunt modalități care sunt folosite și în celelalte țări europene.

Rata de vaccinare până acum a personalului din sistemul de învățământ?

Valeriu Gheorghiță: – Ultima evaluare făcută de Ministerul Educației arăta o rată de vaccinare de 61%.

Detalii: https://gov.ro/ro/stiri/conferinta-de-presa-sustinuta-de-valeriu-gheorghita-pre-edintele-comitetului-national-de-coordonare-a-activitatilor-privind-vaccinarea-impotriva-sars-cov-2-cncav-i-andrei-baciu-secretar-de-stat-in-ministerul-sanatatii-vicepre-edinte-al-cncav1635250781